Pehe: Teď se finance možná spraví. Zadlužení budoucnosti naroste

04.08.2010 11:41

Chystaná úsporná opatření vládní koalice mohou vyspravit současné státní finance, ale ve svém důsledku povedou k zadlužování budoucnosti, myslí si politolog Pehe.

Pehe: Teď se finance možná spraví. Zadlužení budoucnosti naroste

Volební triumf pravice bývá přisuzován tomu, že se postavila čelem neodpovědnému zadlužování státu. Proti zadlužování budoucnosti, jež prý zaplatí dnešní mladí, varoval i slavný klip „Přemluv bábu a dědu!" Pravil, že „staří lidé nám tady zvolej komunisty a socialisty, pak si v klidu umřou, a my, mladá generace, budeme splácet čtyřicet let dluhy."

Pravicová koalice na základě voleb, které jen o fous údajně odvrátily buď oněch čtyřicet let splácení socialistických dluhů nebo přímo řecký scénář, společnosti naordinovala v podobě své koaliční smlouvy tuhá úsporná opatření. „Pokud se ovšem začnou ´reformy´ uskutečňovat, je už nyní jasné, že sice možná vyspraví současné státní finance, ale pokud jde o zadlužování budoucnosti, nevyřeší nejspíš vůbec nic, spíše naopak," tvrdí politolog Jiří Pehe na svém blogu.

Se zadlužením budoucnosti může zmizet sociální smír a soudržnost

Nenamítal by nic proti úsporám v rozpočtu státu, jenž utrácí mnohem víc, než co si vydělá. Vadí mu však, že koaliční program chce šetřit především na sociálně slabších a chudácích, místo aby hledal úspory ve fungování státní administrativy, nebo v podobě radikálního omezení systémové korupce i předražených nebo zmanipulovaných státních zakázek, jakož i ve vyšších daních pro bohaté.

Pehe je přesvědčen, že zadlužení budoucnosti může spočívat v tom, že zmizí sociální smír a soudržnost, čímž může být destabilizován demokratický systém. „Krácení sociálních dávek, zvyšování regulačních poplatků ve zdravotnictví, méně peněz pro postižené, či redukce porodného povede k jinému typu zadlužování budoucnosti: k sociálně patologickým jevům, jež nakonec někdo bude stejně muset zaplatit," předvídá politolog.

Dalo by se předejít zbytečnému utrpení, o němž se Issové a Mádlovi nesnilo

Zadlužováním budoucnosti může být menší péče o vlastní zdraví, o životní prostředí, mizerná dopravní infrastruktura, podfinancování školství i zdravotnictví, stejně jako policie. Každá vláda, která chce šetřit, si tedy musí vybrat: může zdánlivě radikálně ušetřit hned teď a tady, ale někdo bude muset v budoucnosti zaplatit cenu, která se teď nedá ani přesně spočítat.

„Alternativou je samozřejmě šetření, které se nemusí sice projevit například vyrovnaným rozpočtem do tří let, ale projeví se tím, že Isssová a Mládl nebudou muset v budoucnosti platit sociální náklady, o kterých se jim v jejich hloupé agitce proti levici ani nesnilo. Dalo by se tak také předejít zbytečnému utrpení - nejen těch, kdo upadnou do naprosté chudoby, ale třeba i obětí vzrůstající kriminality ze strany těch, kdo už nemají, co ztratit," upozorňuje Pehe.

Čtěte také:

Pehe: Oligarchický kapitál, demontáž sociálního státu 

Pehe: Nepohřbívejte levici, pravice je v pasti 

VV jsou podnikatelé, zpanikaří jako první, říká Pehe 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…