Nekopat do Paroubka! Nesnáším to. Tolik Rath

06.08.2010 17:42

Sociální demokracie se rozdělila na frakce a David Rath, jeden z mála lidí, kteří zůstali věrni expředsedovi Jiřímu Paroubkovi, z toho není nadšen. Podle jeho názoru by to stranu mohlo oslabit před poslední bitvou, tedy před komunálními volbami a před volbami do Senátu. A tam by mohla ČSSD podle názoru středočeského hejtmana uspět, protože voliči si uvědomí, že na ně začnou dopadat Kalouskova úsporná opatření.

Nekopat do Paroubka! Nesnáším to. Tolik Rath

„Sociální demokracie hledá svoji tvář, další strategii. Já bych ale současnou situaci nenazval jako rozkol. Je to stav vzduchoprázdna po silném předsedovi. Všechno způsobil Michal Hašek, který oznámil příliš brzy svou kandidaturu na předsedu strany. Zapomněl na to, že kandidáty nominují kraje a nominoval se sám," řekl ParlamentnímListům.cz Rath.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Hašek tápe

Hejtman a poslanec ČSSD podporuje na funkci předsedy strany Bohuslava Sobotku. Naopak druhé křídlo v partaji, vedené Haškem a Milanem Urbanem jeho sympatie nemá. „Sobotka má jasnou vizi a je to inteligentní člověk. O Haškovi a Urbanovi nemám vůbec chuť hovořit. Jedno ale je jisté. Většina krajů se snaží alespoň upozorňovat na obrovské finanční škrty, které postihnou právě subjekty řízené krajem, tedy školy, nemocnice, domovy důchodců. Ale kolega Hašek v Jihomoravském kraji váhá, tápe, jako by nevěděl, kam se otočit," prohlásil Rath.

Středočeský hejtman se bojí toho, že jím vedený kraj bude muset v zimě vyhlásit mimořádné prázdniny. „Pro školy nebudou peníze. Je celkem jedno, zda v kabinetě budou mít novou vycpanou sovu, nebo sovu značně opelichanou, ale když nebudou peníze na topení, tak to bude průšvih. Asi budeme první, kdo zavede elektrické a plynové prázdniny. Děti to sice přivítají, ale rodiče asi moc ne. Tak to končí, když finance vede chemik z gumáren," rýpl si hejtman do ministra financí.

Hospodařil jako v ČSA

Rath je jedním z nemnoha lidí ve straně, kteří si stále velice váží Jířího Paroubka. „Já neměním své přátele podle toho, zda jsou nahoře, nebo dole. Paroubek je vynikající politik a velice kvalitní člověk. Mnoho lidí, kteří mu pochlebovali, do něj teď kopou. To nesnáším," vyznal se politik, kterého lidé buď mají rádi nebo nenávidí.

O Paroubkově možném návratu do čela ČSSD však nechce spekulovat. Přesto tvrdí, že se jedná o tak výraznou osobnost, že o ní bude v budoucnu ještě hodně slyšet.

O finanční situaci ČSSD bývalý ministr zdravotnictví moc hovořit nechce. „Nejsem ekonom a jsou povolanější. Ale, že Tvrdíkova nesmyslně drahá volební kampaň se stranickou pokladnou pořádně zamávala, ví každý," zhodnotil.

„Tvrdíka a jeho schopnosti by měl někdo ještě využít. Je to skvělý manažer, z ČSA udělal něco jako Emirates a podobně hospodařil i ve straně. Mohl by ho angažovat třeba Kalousek, jsou kamarádi z ministerstva obrany. Kdyby dali hlavy dohromady určitě by něco vymysleli. Jarda by bez problému přivedl na buben další stranu," sarkasticky vtipkoval Rath.

Čtěte také:
Marešovy zuby do skleničky? Rath neprotestuje
Najmout Tvrdíka byla chyba, přiznal Rath
Čtyřhra o ČSSD: Onderka s Haškem proti Sobotkovi a Rathovi

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …