Ze starých časů: Topolánek chtěl odstavit Němcovou

11.08.2010 21:04

Minulé vedení ODS s Mirkem Topolánkem v čele se snažilo před sněmovními volbami odstranit současnou místopředsedkyni ODS a předsedkyni sněmovny Miroslavou Němcovou z kandidátky do sněmovních voleb. Němcová to řekla v rozhovoru pro připravované dvojčíslo tištěných Parlamentních listů, které vyjde v září.

Ze starých časů: Topolánek chtěl odstavit Němcovou

„Nebudu tím, kdo na bývalé vedení a na bývalého předsedu teď snese lavinu kritiky. Nicméně oprávnění k tomu mám v tom, že jsem uplynulé čtyři roky nemlčela a své výhrady jsem říkala nahlas, i když mě to někdy osobně dostávalo do zrovna ne jednoduchých situací a dokonce to vedlo k tomu, že byly činěny kroky z pozice tehdejšího vedení strany, abych se vůbec neocitla na kandidátní listině pro tyto sněmovní volby," řekla pro časopis Němcová.

Strejček Němcovou podržel

ParlamentníListy.cz mají tuto informaci potvrzenu i ze svých zdrojů z ODS. Němcová dlouhodobě kritizovala Topolánkovo vedení a patřila ke „klausovské" části ODS. Podle informací ParlamentníchListů.cz tehdy Němcové významně pomohl současný předseda regionálního sdružení ODS Vysočina, člen výkonné rady a europoslanec Ivo Strejček.

Redakce požádala Mirka Topolánka o vyjádření k tématu, ten však na zaslanou SMS nereagoval.

Topolánek posouval ODS doleva. To využila TOP 09

„U Mirka Topolánka jsem měla pocit, že chce ODS přeměnit ve středopravicovou stranu a posunout ji doleva, čímž napravo vyklidil prostor pro TOP 09 a to byla velká chyba. Petr Nečas a nové vedení ODS se bude snažit vrátit se do původních pozic," uvedla dále Němcová. Podle Němcové se Topolánkovi nesmí upírat, že si v mnoha oblastech velmi dobře, ale hluboké konzervativní přesvědčení je vlastní Petru Nečasovi.

Mirek Topolánek 1. dubna 2010 rezignoval na post volebního lídra ODS kvůli skandálním výrokům pro časopis LUI. Jeho pravomoci přešly na pověřeného místopředsedu a volebního lídra pro sněmovní volby 2010 Petra Nečase. Na post předsedy strany pak oficiálně rezignoval 13. dubna 2010, den po zasedání výkonné rady.

S „nečasovskou" ODS je Němcová spokojená

Petr Nečas 14 dní po volbách svolal kongres ODS, který se konal 19. a 20. června, na němž byl zvolen předsedou ODS. Na něm byla proti původnímu předpokladu zákulisních dohod zvolena první místopředsedkyní strany Miroslava Němcová, která porazila favorizovaného Davida Vodrážku.

Pokongresový vývoj hodnotí Němcová pozitivně. „Potřebovali jsme tu vnitřní sebereflexi, tedy zamyslet se v ODS nad tím, co se s ODS stalo. Byli jsme čím dál tím méně volitelní a mnoho lidí mělo výhrady k našemu stylu i k naší politice a také někteří odešli k TOP 09. Já jsem ráda, že poslední kongres nás vymanil z toho skoro začarovaného kruhu zákulisních dohod a výměnných obchodů," míní Němcová.

Čtěte také:
Němcová vyzvala Topolánka, aby odstoupil
Němcová: Od Topolánka jde o laciné gesto bez osobní odvahy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …