Paroubek zakládá levicový týdeník. Oslovit chce Svobodu i Dolejše

13.08.2010 15:37

Jiří Paroubek využívá, že po odchodu z čela ČSSD má více času. Rozhodl se ke své práci poslance přibrat i další činnosti. Konkrétně se expředseda hodlá věnovat žurnalistice a publicistice. Zakládá internetový časopis a píše dvě knihy a chce také vstoupit do akademického světa.

Paroubek zakládá levicový týdeník. Oslovit chce Svobodu i Dolejše

Časopis by se měl objevit na internetu v nejbližší době. „Bude to v horizontu několika týdnů. Půjde o týdeník, který bude orientován středolevě. To ale neznamená, že tam budou přispívat jen sociální demokraté. Hodlám oslovit i reálně uvažující politiky z jiných stran. Myslím tím třeba Cyrila Svobodu, bývalého předsedu KDU - ČSL, nebo rozumně uvažujícího komunistu Jiřího Dolejše," řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Paroubek.

Všechna média jsou pravicová

Důvodem pro založení časopisu je podle Paroubka to, že něco podobného u nás chybí. „Podívejte se na náš mediální trh. Nenajdete jediný titul, který by byl orientován doleva. Vždyť všechny sdělovací prostředky jsou vyloženě pravicové. Myslím, že čtenářů, kterým to vadí je opravdu dost. Lidé si chtějí přečíst také jiné názory, než ty pravicové. V médiích to vypadá, jako by nic než pravicová politika neexistovalo," tvrdí Paroubek.

Jak se bude týdeník jmenovat Paroubek zatím neví, nebo nechce prozradit. „Ještě jsem se nerozhodl. Ale určitě se vypůjčím název nějakého prvorepublikového sociálně-demokratického periodika."

Chystá své paměti

Kromě přípravy časopisu expředseda pracuje i na dvou knihách. „Ta první bude o tom, co jsem zažil v politice, o zajímavých lidech, se kterými jsem se setkal jako předseda vlády, o zahraničních státnících, které jsem měl možnost poznat, jako byl třeba Tony Blair, o zákulisí naší politiky," přiblížil Paroubek.

Druhá publikace bude o české sociální demokracii. „Ta kniha bude mapovat dějiny moderní sociální demokracie. Tedy od sametové revoluce do dnešních dní. Myslím, že k tomu mám co říct, protože jsem vše od počátku sledoval doslova v přímém přenosu," vysvětluje současný poslanec.

Ve stopách Topolánka

Paroubek se také chystá vstoupit na akademickou půdu. Stejně jako jeho velký politický soupeř Mirek Topolánek, který bude přednášet na Vysoké škole ekonomické.

„Bývalý premiér má určitě dostatek zkušeností, které může studentům předat. Já ale na rozdíl od Topolánka budu přednášet v cizině. Jednám s jednou prestižní zahraniční univerzitou. Znám české akademické prostředí celkem dobře, a vím, že by nikdo nenašel odvahu, aby mě, jako levicového politika, angažoval. Nezbývá mi tedy než se zaměřit na zahraniční školy," prohlašuje Paroubek. Na jakou školu míří, nechce konkretizovat, ale přznal, že pracuje na své angličtině.

Rozhovor s Jiřím Paroubkem přinesou ParlamentníListy.cz v sobotu.

Dále čtěte:
Petra Paroubková: Jiří stříhá trávu v noci s baterkou


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …