Starosta Puchar je ochoten spolupracovat s DSSS

13.08.2010 19:12

Člen ODS v Krupce a místní starosta Milan Puchar v obecním časopise mimo jiné uvedl, že by se po volbách nebránil spolupráci s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Premiér a šéf ODS Nečas je proti.

Starosta Puchar je ochoten spolupracovat s DSSS

Podle informací serveru Romea.cz Puchar na otázku, s kým by chtěl spolupracovat po komunálních volbách, odpověděl: „A s kým spolupracovat? To ukáže výsledek voleb, nakonec tam ani nemusím být, ale vím jistě, že krupská ODS chce spolupracovat s tím, kdo bude chtít dělat pro město.

Dělníci mi nevadí

Osobně nemám problém ani s představiteli krupské Dělnické strany. Známe se osobně a všechny schůzky, které jsme spolu měli, proběhly velmi korektně a ve slušném duchu."

Tato slova obratem zveřejnila i Dělnická strana sociální spravedlnosti na svém volebním webu spolu s prohlášením, že představitelé partaje starostova slova vítají a jsou ochotní s vedením města jednat. Server Romea.cz zaslal Pucharovi kritické otázky upozorňující na extremistické postoje DSSS.

Už tu jsou, nemůžeme je ignorovat

„Odpovím Vám jednoduchou otázkou. Domníváte se, že tyto strany, pokud budou mít v zastupitelstvu zástupce, je možné ignorovat, neposlouchat je, když mají dobrý nápad, nedat na ně, apod.?? Nemluvil jsem o sepisování smluv o koalicích, ale o spolupráci pro město. Vždyť totéž se děje přece ve všech zastupitelstvech na všech úrovních. Jde-li o slušné lidi a o jejich zájem o město? Víc k tomu nemusím asi nic dodávat," reagoval starosta Puchar.

Ke kauze se skrze svého mluvčího vyjádřil i premiér a předseda občanské demokracie Petr Nečas. Uvedl, že Milan Puchar nenabídl dělnické straně koaliční spolupráci, nýbrž hovořil o spolupráci v obecné rovině. „Je nepřijatelné, aby ODS spolupracovala se stranou, která se veřejně přihlásí k neofašismu či jiné podobné ideologii. To samozřejmě platí i pro komunální úroveň," dodal Nečas.

Pozor na legitimizaci extremistů, varují odborníci

Případnou spolupráci ODS a DSSS ostře kritizují i odborníci. „Starosta Krupky by tím, že by jako první vůbec začal oficiálně spolupracovat s DSSS, prolomil hranici, čímž by legitimizoval neonacistickou stranu navenek," varuje před nebezpečnou situací Ondřej Cakl ze sdružení Tolerance a občanská společnost.

I politolog Miroslav Mareš přizvání DSSS ke spolupráci, byť jen na úrovni obce, kritizuje. „DSSS je ve vládních materiálech označována za extremistickou stranu a tyto kroky mohou legitimovat její přijetí u širší veřejnosti," vysvětlil.

Dělnická strana sociální spravedlnosti se prezentuje jako přímý nástupce neonacistické Dělnické strany, kterou letos v únoru zrušil Nejvyšší správní soud.

Související:
V Liberci byli rozehnáni odpůrci DSSS

Foto: delnickamladez.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …