Politici, pozor na auta. Lid se na ně ptá

17.08.2010 10:31

Oba bulvární deníky si všímají toho, co dělají bývalí přední politici Mirek Topolánek a Cyril Svoboda. Na jedné straně fotograf Aha u Topolánka zvěčnil, že si pořídil nové a superdrahé Volvo XC90, na straně druhé Blesk odkryl nový škraloup expředsedy lidovců Cyrila Svobody. Ten totiž zaparkoval svůj vůz v modré zóně a místo parkovací karty použil vstupní kartu do ministerstva zahraničí.

Politici, pozor na auta. Lid se na ně ptá

Co se to děje s našimi předními bývalými politiky Cyrilem Svobodou a Mirkem Topolánkem? Zatímco někdejší hvězda ODS a také její lídr Topolánek plnil kdysi stránky spíše svými neuváženými výroky a také rozvodem s první manželkou Pavlou, tak v poslední době je o něm slyšet převážně ve spojitosti s drahými dovolenými, či rozmařilým a rozhazovačným životem.

Když se expremiér rozvedl s Pavlou Topolánkovou, vypadalo to, že jí dal i poslední halíř. Odstupné ve výši několika milionů korun, byt a chata pro Pavlu - bulvár o něm tehdy psal, že je vlastně chudák, neboť se mu již nekutálejí peníze z politiky.

A ejhle, najednou má Topolánek nový vůz. Kde na něj vzal? Deník Aha uvádí, že Volvo XC90 stojí podle oficiálního ceníku až jeden a půl milionu korun. Podle Aha s ním Topolánek parkuje pravidelně před svým domem, kde žije s novomanželkou Lucii Talmanovou a tříletým synem Nicolasem.

„Je vidět, že ačkoliv co do žen je Topolánek přelétavý, autům zůstává věrný. Koupil si totiž jen modernější verzi modelu XC90 D5, který k němu dlouhá léta neodmyslitelně patřil. Ten přitom za podivných okolností koupila Talmanová v roce 2004 od manažerky pražských butiků Gabriely Horáčkové", dodalo k tomu Aha.

Svoboda vstupní průkazku za okénkem zapomněl?

Někdejší první muž KDU-ČSL a také bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda ale svým nejnovějším přestupkem rozšířil svůj již pěkně obsáhlý seznam prohřešků. O co jde?

Parkoval totiž v modré zóně, kde smějí stát pouze rezidenti, kteří k tomu mají povolení. To ale exministr neměl, což dokládá fotografie Blesku. Ta Svobodův tmavý superb zachycuje před pražským hotelem Moráň ve Václavské ulici. Navíc měl za předním sklem místo parkovací kartičky vstupní kartu do ministerstva zahraničí.

Zapomněl si ji tam snad Svoboda omylem, anebo spíše spoléhá na to, že městská policie si rozvzpomene na bývalého prvního muže diplomacie a hřích mu odpustí?

Policisté mu pokutu nedali. Má to ale štěstí...

„Vstupní kartu tam mám 24 hodin denně, nevyndávám ji, rozhodně ji nepoužívám místo parkovací karty," řekl expředseda deníku. Jak Blesk dodal, sázka na četníky mu ale nakonec vyšla. Policisté totiž prý kolem jeho vozu projeli krokem, ale špatně zaparkované auto nechali nakonec na modré zóně stát dál. A opět to doložila fotografie.

A nejen to. Potvrdil se tím i smutný fakt - zatímco Svobodovi nakonec "hříšek" vyšel a nebude tak ani muset platit tučnou pokutu, běžní občané jsou na tom hůř. Jim totiž leckdy nepomohou ani hodnověrné výmluvy...

Otázky typu, kde na to politici vzali, stále lákají

Proč si ale bulvár vlastně tolik všímá někdejších špičkových politiků? A proč jejich aut? Na to ParlamentnímListům.cz odpověděl mediální odborník a bývalý generální ředitel vydavatelství Ringier Tomáš Böhm.

„U těchto politiků není ještě úplně jasné, čím by se chtěli v budoucnu živit. I když o Topolánkovi se ví, že podniká a bude přednášet na vysoké škole, jeho nejasné příjmy jsou ale tak zahaleny tajemstvím, že jsou v podobě otazníků pro bulvár zajímavé. Otázky typu, kde na to Topolánek vzal, tak jsou stále atraktivní," sdělil Böhm.

Podle něj právě drahá auta jsou tak viditelnými atributy, že když si někdo z politiků pořídí nové, či poruší předpisy, tak běžného občana prý vždy zajímá a bude zajímat, kde na to vzal, či jak se vypořádá se zákony.

„Nezneužívají něco politici, nebo nemají nějaké výhody navíc?," to jsou podle Böhma otázky, jež lidi zajímají, a s tím právě počítají bulvární deníky. Automobily jsou také nejvíc viditelným majetkem, vedle domu, či drahého oblečení. Proto ta fixovanost na ně.

V pondělí si Blesk všimnul, že Jiřího Paroubka do České televize přivezla jeho manželka Petra novým Fordem Kuga za 784 tisíc korun, a před pár týdny Blesk stále dokola připomínal, kterak ministr dopravy Vít Bárta jezdil s nalepenou espézetkou na kapotě svého maseratti, místo řádné plechové registrační značky.

Čtěte také:
Topolánek odevzdá byt, auto a chatu v Čeladné
Kdo vládl Černínu, má vystaráno. I Cyril Svoboda
Topolánek se stane akademikem. Bude učit jako Klaus na VŠE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…