Bezdomovci tábor v Praze mít budou. Jen se neví kde

17.08.2010 13:45

S nápadem postavit tábor pro bezdomovce už pražští radní souhlasili. Zatím by mohli vybírat ze tří navržených lokalit, informuje iDNES.cz.

Bezdomovci tábor v Praze mít budou. Jen se neví kde

Velkým zastáncem vybudování tábora pro bezdomovce je pražský radní pro sociální oblast Jiří Janeček. Původně navrhovanou lokalitu skládky v Ďáblicích by mohlo nahradit jiné místo. „Jako nejpřijatelnější varianta se mi jeví rozsáhlé pozemky u Průmyslové ulice kousek nad Malešickou spalovnou, nikdo tam nebydlí, je tam tramvaj a blízko je metro," přichází radní s novým nápadem.

Starosta Prahy 15 Jiří Petříš, kam pozemky u Průmyslové ulice spadají, nechtěl své stanovisko k umístění sběrného tábora zveřejnit dříve, než ho projedná s radním Janečkem a orgány městské části. „Dostal jsem také nabídku od Prahy 11, že by se tábor mohl umístit do ulice Stříbrského, kde jsou budovy, které historicky sloužily lidem bez domova," říká Janeček pro MF Dnes.

Tábor pro bezdomovce povinný nebude, ale v centru na ně bude tlačit policie

Pro svůj záměr však nenachází jednomyslnou podporu. „Já osobně to vnímám negativně. Pokud mě pan radní přesvědčí nějakými argumenty, které mají něco společného s humánním řešením, tak prosím. Ale jinak mi to připadá ve stavu, v jakém to je, neprojednatelné," poznamenává radní Martin Langmajer. Opačného mínění je náměstek primátora Milan Richter. „S tímto řešením souhlasím," podporuje Janečka.

Tábor by se dal zřídit do šesti měsíců, mohl by sloužit až třem stům bezdomovců a poskytoval by i sociální služby. „Přenocování by bylo řešeno stany či chatkami," plánuje Janeček. „Těžko jim mohu nařídit, aby se tu zdržovali, ale oni pochopí, že jim jinde pšenka nepokvete. Počítám s tím, že stejně budou jezdit do centra, ovšem tam na ně bude tlačit městská policie. Bezdomovci si pak uvědomí, že toto místo je pro ně nejlepší," domnívá se radní.

Ďáblice se ubránily, v jejich stopách chce jít Jižní Město

Návrh na zřízení „ghetta" pro bezdomovce vzbudil negativní reakce mezi odborníky. „Sociální služby by se měly poskytovat tam, kde se lidé bez domova zdržují, tedy v centru města," tvrdí Petra Lakatošová z Naděje. Nápad se nelíbil ani obyvatelům Ďáblic, kteří se už dříve postavili proti zřízení tábora u skládky. A zřejmě uspějí, protože podle Janečka už tato lokalita není reálná.

Odpor však vzbuzuje i další radního nápad umístit centrum do Stříbrského ulice v Praze 11. Je to totiž hustě obydlená lokalita, kde se navíc staví veliký rezidenční projekt. „Chtěli jsme, aby se v tomto místě zřídila školka, protože se tu stavějí nové byty a školka by byla potřebná. Tato lokalita je pro umístění centra pro bezdomovce naprosto nevhodná," vysvětluje obyvatelka Stříbrského ulice a členka občanského sdružení Hezké Jižní Město Radka Soukupová.

Čtěte také:

Radní řeší problém: Co s bezdomovci 

Pražský radní chce ze skládky udělat oázu pro bezdomovce 

Slušným bezdomovcům Praha pomáhá, ty druhé vytlačí 

Foto: kscm.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…