Do čela ČSSD si lidé přejí Sobotku, zjistil to průzkum

17.08.2010 14:53

Mluví se o něm jako o nevýrazném, přesto se první místopředseda Sobotka v očích členů ČSSD i veřejnosti jeví jako nejvhodnější kandidát na předsedu. Ukázal to bleskový průzkum SANEP.

Do čela ČSSD si lidé přejí Sobotku, zjistil to průzkum

Pětina voličů ČSSD, podle bleskového průzkumu společnosti SANEP přesně 20,8 procenta, považuje za nejvhodnějšího budoucího předsedu strany úřadujícího šéfa Bohuslava Sobotku. Ten by vyhrál i mezi dotázanými bez ohledu na stranickou přízeň, přiklonilo by se k němu 12,1 procenta respondentů.

Mezi voliči sociální demokracie patří druhá příčka jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi, pro něhož se vyslovilo 15,4 procenta dotázaných. Jen s malým odstupem následuje bývalý předseda Jiří Paroubek, jehož by v čele ČSSD znovu rádo vidělo 12,4 procenta respondentů. Podpoře se těší i Martin Pecina s 10,9 procenta a brněnský primátor Roman Onderka, pro něhož se vyslovilo 9,6 procenta dotázaných.

Voliči ČSSD se nejvíce liší od celé veřejnosti v pohledu na Paroubka

Z pohledu široké veřejnosti je překvapivé druhé místo bývalého ministra vnitra Peciny, jehož 11,7 procenta se teméř vyrovná vítěznému Sobotkovi. Třetí skončil s 8,4 procenta Hašek, za nímž následují Onderka (6,1%), Milan Urban (5,4%), Vladimír Špidla (4,2%), David Rath (3,5%), Zdeněk Škromach (2,7%) a Jiří Paroubek (1,8%).

K velkému názorovému rozporu tak došlo zejména v případě bývalého šéfa Paroubka, kterého voliči ČSSD vnímají nepoměrně lépe než široká veřejnost. Mezi voliči naopak zcela propadl středočeský hejtman Rath s 0,3 procenta podpory. Exkluzívní internetový průzkum provedla společnost SANEP ve dnech 12. až 16. srpna 2010 na reprezentativním vzorku 5029 dotázaných ve věkové kategorii 18 až 65 let.

Celý průzkum ke stažení v PDF ZDE

Čtěte také:

Kdo nahradí Paroubka? Sobotka, Hašek, nebo někdo jiný? 

Poslanec Paroubek jako vzor. Kdyby takoví byli všichni, stýská si Sobotka 

Lepší než naopak, říká nejdůvěryhodnější člen vlády Kalousek 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…