Petr Janda: Honzo Kalousku, co tě to napadlo? Nic nevíš

18.08.2010 14:17

Politika je disciplína jako každá jiná a člověk by měl jít do ní připravený, naráží zpěvák a lídr skupiny Olympik Petr Janda na fakt, že lídr ODS v Praze 1 Jan Kalousek nemá žádnou politickou praxi. „Ať se na nějaké klepání do čela Honza vykašle a jde do toho s velkou vervou,“ nabádá naopak svého kolegu z branže Lou Fanánek Hagen.

Petr Janda: Honzo Kalousku, co tě to napadlo? Nic nevíš

Sotva pražská ODS zveřejnila, že zpěvák Jan Kalousek bude kandidovat na Praze 1 a dokonce může zaútočit i na post pražského primátora, mezi novináři zavládlo mírné zděšení. „Proboha, jak se budeme ptát zpěváka, co si myslí o rozpočtu Prahy, anebo co udělá - pokud by se tím primátorem skutečně stal - s výběrovými řízeními?"

Logicky to samé napadlo i moderátora Martina Veselovského, který v den Kalouskovy nominace vyzpovídal šéfa pražské ODS Borise Šťastného.

Jakou má zpěvák a brankář kvalifikaci k tomu být primátorem hlavního města Prahy? tázal se Veselovský několikrát během živého vysílání Šťastného. Kloudné odpovědi se ale nedočkal.

Kalouskův rozhovor mne zklamal

Týden se s týdnem sešel a zpěvák Kalousek již dává rozhovory předním českým deníkům. Například Hospodářské noviny o tomto víkendu přinesly celostránkový rozhovor. V něm se Kalousek přiznal, že by byl v krátké době ochoten podpořit jakoukoliv pravicovou stranu.

To ale rozběsnilo hudebníka Petra Jandu. „Když jsem si ten rozhovor přečetl, šel jsem do kolen. Vždyť Kalousek neví nic o politice a v tom rozhovoru to krásně ukázal," řekl frontman Olympiku ParlamentnímListům.cz.

„Ty časy, kdy chodili lidé z naší branže do politiky, jsou dávno pryč. Nejsme už v devadesátých letech a ani někde v Americe, kde se dokonce herec stal prezidentem," zmínil.

Znovu by už nekandidoval

Podle něj to bude mít Kalousek v politice těžké, nepochybně mnohem těžší, než kdyby se chtěl dále v hudební branži rozvíjet.

„Kdybych s ním mohl mluvit mezi čtyřma očima, tak bych mu tu kandidaturu rozmluvil," pronesl dál zpěvák, který v roce 2004 neúspěšně kandidoval do Senátu jako nestraník za hnutí Nezávislí. „Kandidoval jsem za Kutnou Horu, tam, kde se narodila má žena," připomněl.

Dnes by už prý „takovou hloupost" neudělal, i když se o politiku celý život vážně zajímal a má ji rád.

„Nevím, co Honzu Kalouska k takovému kroku přimělo. Rád bych se ho na to zeptal, ale zatímco před takovými patnácti lety jsem s ním vystupoval často, tak bohužel nyní ho téměř nevídám. A to ani na žádných jiných společenských akcích," konstatoval dále rocker a autor hitů Pták rosomák, Želva, Slzy tvý mámy či Dej mi víc své lásky.

„Doba je neúprosná a politika je tvrdé řemeslo, a český volič již dávno nedává hlasy celebritám," dodal Janda.

L.F. Hagen: Honza má všech pět pé pohromadě

Naproti tomu hudebník Lou Fanánek Hagen, který proslul tím, že v roce 2003 založil spolu s rockerem Alešem Brichtou a Petrem Pečeným Iniciativu Karel Gott - prezident, Kalouskovi drží palce.

„Neboť to je bystrý kluk. Vím, že nedávno dodělal další vysokou školu, přitom už jednu má," připomněl ParlamentnímListům.cz fakt, že Kalousek vystudoval diplomacii a podle slov Borise Šťastného má i zkušenosti ze zahraničí.

„Myslím, že Honza Kalousek na to má být dobrým, byť komunálním politikem. To, že není žádnej trouba a v hlavě to má srovnaný  - oproti některým blondýnám -  už dokázal mnohokrát. Já mu v tom velmi držím palce," řekl Hagen.

On sám by ale nikdy do politiky nešel. Důvod? „Musí se pod sněmovně chodit v obleku a kravatě a já když si mám vzít už i dlouhý, společenský kalhoty, tak se ošívám," vysvětlil.

Drží palce jak vládě, tak třeba i Bártovi

„Já bych akci Honzy nazval akt osobní statečnosti, a navíc bych řekl, že to není od ODS tak špatný nápad, že toho Kalouska nominovala," dodal Lou Fanánek Hagen.

On sám je prý velký zastánce pravicové politiky. „Na dnešní dění v politice se dívám s velkým zaujetím a držím jí palce. Zvláště se mi líbí Vít Bárta, neboť chce vyprášit kožich některým firmám, co se přiživují na dopravních stavbách," doplnil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …