Sedmiletý Kalousek chtěl vítat Rudou armádu. Zastavili ho rodiče

21.08.2010 10:30

ROZHOVOR Ministr financí a vicepremiér Miroslav Kalousek není politikem, kterého by člověk podezříval ze sympatií ke komunismu. Přesto se ParlamentnímListům.cz přiznal, že 21. srpna 1968 chtěl jít vítat tanky Rudé armády. Rodiče mu to však zakázali. A sedmiletý Kalousek tehdy nechápal proč.

Sedmiletý Kalousek chtěl vítat Rudou armádu. Zastavili ho rodiče

Proč jste chtěl přivítat Rudou armádu v srpnu 1968? 

„Ve škole jsme se učili o sovětské armádě jako o osvoboditelce. Takže když mi maminka, která plakala, řekla, že přijely ruské tanky, tak jsem je chtěl jít vítat. Tatínek byl tak nešťastný, že ani nemluvil. Pochopil jsem to až později."


Pojďme do současnosti. Čím si vysvětlujete obrovský úspěch TOP 09. Hodně se hovoří o skvělém imagemakingu a mediální strategii.

Nemáme žádné poradce na image ani na mediální politiku. Stojí za námi jen naše práce a naše myšlenky. Možná to zní jako klišé, ale já sázím na poctivou a tvrdou práci, ta vede k úspěšnosti.


Hovoří se o vás jako o straně dvou tváří. Málokdo zná někoho jiného než vás a knížete.

Tak to možná teď vypadá, ale máme ve svých řadách spoustu velice schopných lidí. Teď už začíná být v podvědomí veřejnosti i Jaromír Drábek. Ale brzy se to změní až začne pracovat sněmovna. Máme tam opravdu schopné poslance.


TOP 09 prý požírá ODS a brzy ji údajně spolkne.

To je hloupost. My nikoho požírat nechceme a nic takového nemáme v plánu. Je to prostě o schopnostech. Nechci nikoho hodnotit, ani mi to nepřísluší, ale ODS si nevybírá asi vždy ty pravé tváře.


Vy jste si pravou tvář vybrali, Zdeňka Tůmu jako kandidáta na pražského primátora nikdo nepřekoná.

Klidně to může dopadnout tak, že Tůma vyhraje, ale nebude primátorem. Vztahy na pražské radnici jsou dané dlouholetými vztahy. A naše strana tam dlouholetě není. Klidně může dojít k tomu, že se tam všichni spojí proti TOP 09.


ParlamentníListy.cz budou v průběhu dne sledovat veškeré dění týkající se vzpomínkových akcí k srpnu 1968. 


Čtěte také:



Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…