Nový zákoník práce může začít platit později, tvrdí Nečas

23.08.2010 18:43

Petr Nečas během pondělní schůzky přislíbil odborářům, že připravovaná novela zákoníku práce by mohla platit později než od ledna. Premiér to uvedl po setkání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem.

Nový zákoník práce může začít platit později, tvrdí Nečas

Mezi změnami, se kterými počítá ministerstvo práce a sociálních věcí, je například prodloužení doby, po kterou je možné uzavírat smlouvy na dobu určitou ze dvou na pět let, zvýšení maximálního rozsahu zaměstnání na základě dohody o provedení práce, změny ve výši odstupného, které by mělo být nadále vázáno na počet let odpracovaných u zaměstnavatele, či zpružnění kont pracovní doby.

Odbory si ale stěžují na to, že s nimi nikdo proces změny zákoníku práce neprojednával. Jaroslav Zavadil, předseda nejvýznamnější odborové centrály - Českomoravské konfederace odborových svazů - například v Ozvěnách dne Radiožurnálu řekl, že změny zákoníku práce neprošly řádným připomínkovacím řízením.

Vláda prý kašle i na diskuzi ohledně důchodové reformy

„Principiálně to takto být nemůže. Praxe nám ukazuje, že se až tak nedodržuje dohoda o projednávání v tripartitě. Podobné to je i s důchodovou a zdravotnickou reformou. Musíme u zákoníku práce rychle poslat připomínky, což bude splněno v pátek," řekl k tomu Zavadil v dopoledním rozhovoru Českého rozhlasu.  

Premiér ovšem  Zavadilovi na odpolední schůzce slíbil, že s ním a dalšími zástupci odborů celý materiál detailně projedná. A to jak v tripartitě, tak i bilaterálně. Nečas také přislíbil debatu o důchodové a zdravotní reformě.

Odbory by podle Zavadila chtěly ministry oslovit, pokud budou mít zájem v souvislosti se zmiňovanou důchodovou reformou. "V současné vládě ví o důchodové reformě určitě pan premiér a částečně pan ministr financí Kalousek," podotkl. Ministři prý dostávají údaje jen z jedné strany a odbory chtějí, aby znali i jejich pohled.

"Domníváme se, že rozumná vláda bude chtít naslouchat argumentům, které máme my k důchodové a zdravotní reformě. Budou to nevratné kroky," podotkl pak k tomu Zavadil.

Zavadila další debata potěšila

Vláda bude předlohu projednávat v září, legislativní proces se prý nemusí do konce roku stihnout.

"Než obcházet standardní jednací procesy, dovedu si představit, že by novela mohla platit později, první leden není žádný fetiš," uvedl k zákoníku práce Nečas.

Nečas očekává, že vláda se s odbory ve všem neshodne, neznamená to ale, že s nimi nebude debatovat a případně hledat pro obě strany přijatelné řešení.

„Tento dialog mezi námi poběží dál. Povede k tomu, že se někdy shodneme a někdy ne. To ale považuji za přirozené. V rámci tripartity jsem rád, že jsme se sešli a že jsme se doholdi, že budeme i v telefonickém spojení," dodal Nečas.

Dnešní jednání mezi Nečasem a Zavadilem bylo údajně třetí od jmenování nové vlády; první od doby, co kabinet dostal důvěru sněmovny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…