V komunálních volbách kroužkování smršť nezpůsobí

28.08.2010 10:58

Zcela jiný mechanismus komunálních voleb bude příčinou zklamání těch, kteří čekají díky preferenčním hlasům podobnou revoluci, jakou přinesly volby do Sněmovny, informuje Aktuálně.cz.

V komunálních volbách kroužkování smršť nezpůsobí

Po květnových volbách zavládlo obrovské nadšení z toho, jakou moc mají voliči a jak mohou díky preferencím ovlivnit stranicky sestavené kandidátky. Pokud ale voliči očekávají, že se jim podobný kousek povede i při podzimních volbách do obecních a městských zastupitelstev, budou zklamáni. „Rozhodně ne v takovém rozsahu," upozorňuje politolog Tomáš Lebeda pro Aktuálně.cz.

Jako důvod pak uvádí, že volby do obecních zastupitelstev mají nejsložitější mechanismus ze všech voleb v ČR. „A hlavně: systém se tváří jinak, než jak funguje. Je zavádějící," myslí si Lebeda. Je třeba zdůraznit, že při volbách do obecních zastupitelstev disponuje volič tolika hlasy, kolik se volí zastupitelů. A má tři možnosti, jak své hlasy rozdělit.

I při kroužkování kandidáta přiděluje volič nejdříve hlas straně

Tou první je způsob známý z voleb do Sněmovny, kdy zaškrtne jednu stranu a všechny hlasy dá jí. Nebo své hlasy přidělí napříč stranami svým favoritům, jen musí přidělit přesně tolik hlasů, kolik je členů zastupitelstva. A také může tyto dvě možnosti zkombinovat, to znamená, že zaškrtne několik favoritů a pak jednu stranu, které tím přidělí zbylé hlasy, jež neudělil osobnostem.

„Volič může snadno nabýt mylného dojmu, že dává hlas jen vybraným osobnostem a hodně voličů si to skutečně myslí," uvádí politolog pro Aktuálně.cz. Ve skutečnosti dává volič vždy nejdřív hlas dané straně, jejíhož kandidáta zaškrtl, teprve následně přímo jemu hlas preferenční. Jenže k tomu, aby voličův favorit své kolegy na kandidátce skutečně přeskočil, potřebuje získat alespoň o deset procent víc hlasů, než je průměr na jednoho kandidáta jeho strany.

Ve velkých městech je šance uspět kroužkováním mizivá

„Paradoxně tak volič často - a nevědomky - přispěje ke zvolení lídra, kterého volit nechtěl, a svému oblíbenci neprospěje," vysvětluje Lebeda. Šanci na vzestup voličova favorita jsou podle něj poměrně slušné jen v malých obcích - na kandidátce do deseti jmen. Ve velkých městech je už naopak poměrně malá. „Je to jasný příklad volebního inženýrství," uzavírá politolog.

Čtěte také:

Strany by rády omezily kroužkování. Je to však sebevražda 

Hitem se stalo kroužkování: Marek Benda ano, Petr Benda ne 

Křížkem proti zprofanovaným. Jak volit do komunálu? 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …