Vojta Dyk: Na magistrátu v Praze sedí liliput. Naložíme mu

29.08.2010 21:51

Herec a zpěvák skupiny Nightwork Vojtěch Dyk v Impulsech Václava Moravce naznačil, jaké další kroky vzhledem k iniciativě Vyměňte politiky připravil. V interview prozradil, že jejich terčem bude vysoký představitel pražského magistrátu. Jmenovat ovšem nechtěl.

Vojta Dyk: Na magistrátu v Praze sedí liliput. Naložíme mu

"Já se snažím neustále i po volbách apelovat na lidi, aby oni sami nutili politiky k zodpovědnosti, aby jim nebylo lhostejné, co ti politici, kteří nás zastupují, dělají. Takže pro mě to nebude jako komunální volby, dejme tomu, nějakou výraznou změnou, ale spíš to bude další možnost třeba nějak ještě vyprovokovat další akce a tak," řekl v rozhovoru s Václavem Moravcem herec Vojtěch Dyk.

Skupina Nightwork, jejímž je členem, před letošními volbami do Poslanecké sněmovny vytvořila ústřední píseň k iniciativě Vyměňte politiky. Ta vznikla na motivy Vltavy Bedřicha Smetany a dnes je označována jako hymna celého sdružení.



Dyk dále řekl, že už po kauze Opencard měla skupina v plánu jeden videoklip, nicméně jeho uskutečnění by mělo teprve přijít. Ačkoli nechtěl být příliš konkrétní, sdělil:

"Jestli můžu říct ten začátek toho klipu, vlastně takový vtipný spíš, že malý liliput v kostýmu Napoleona, který má naznačovat jednoho vysoce postaveného politika..."

"Pražského politika?" ptal se Moravec.

"Na pražském magistrátu, stojí před trasami metra, které jsou čtyři a jedna je celá nalinkovaná z kokainu a ten on vyšňupne," pokračoval Dyk. "Úplně celý, takže to by mohl být takový hezký začátek nového klipu kapely Nightwork," dodal s úsměvem Dyk.

Ten zároveň přiznal, že ani on, ani další příznivci iniciativy Vyměňte politiky nechystají emigraci z České republiky, o níž před volbami v souvislosti s možnou koalicí ODS a ČSSD hovořili. "Emigraci jsem odložil," řekl.


Co byla iniciativa Vyměňte politiky:

Iniciativa Vyměňte politiky vyzývala k tomu, aby šlo před volbami do Poslanecké sněmovny k urnám co nejvíce lidí. Na podporu této myšlenky se pořádaly happeningy, koncerty, velkou přízeň vyjadřovali také uživatelé sociálních sítí. Podporu iniciativě vyslovily osobnosti jako Dan Bárta, Aneta Langerová, Radek Banga, Viktor Preiss anebo David Koller.

Videoklip na podporu celé akce uvedla skupina Nightwork.

Iniciativa dnes na Facebooku čítá více než 90 000 příznivců a své "ANO, půjdu volit" potvrdilo na webových stránkách projektu přes 40 000 návštěvníků.


Jaké jsou plány celé iniciativy?

Členové iniciativy Vyměňte politiky zkusí významně ovlivnit také výsledek komunálních voleb.

"Chceme dodat lidem odvahu, aby na podzim neváhali vyměnit komunální politiky, za nimiž jsou skandály," sdělil redakci člen hnutí David Seibert.

Právě ten stál v březnu společně se svými přáteli u zrodu iniciativy, jež přispěla k tomu, že se díky velkému využití preferenčních hlasů v podobě kroužkování obměnilo 115 poslanců.

Zřejmě i díky této iniciativě pak ve volbách velké strany ODS a ČSSD utrpěly ztráty a z vrcholných pater politiky vypadly její letité tváře, jako například místopředseda ODS Ivan Langer.

"S výzvou k voličům se obrátíme někdy začátkem září, nejpozději měsíc před komunálními volbami, aby to mělo smysl. K naší iniciativě se už teď na Facebooku hlásí devadesát tisíc lidí, před volbami to bylo nějakých sedmašedesát tisíc," popsal dále Seibert.

Konkrétní podobu akcí pro nadcházející volby prý ovlivní i to, kolik sežene peněz a známých tváří, jež ji podpoří. 

Vše o iniciativě Vyměňte politiky:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …