NERV postrádá humanistický rozměr, soudí Pehe

29.08.2010 5:59

Sbor ekonomických poradců, který si zřídila jak nynější, tak předchozí vlády, postrádá humanistický rozměr. K reformám přistupuje jen jako k účetním operacím, píše na svém blogu politolog Pehe.

NERV postrádá humanistický rozměr, soudí Pehe

Národní ekonomická rada vlády je poradním tělesem „vlády rozpočtové odpovědnosti". Už z toho je zřejmý poměrně jednostranně ekonomizující přístup ke světu, který NERV symbolizuje. „Vláda by ale potřebovala nejen sbor poradců, kteří dokáží posoudit smysluplnost té či oné úspory, popřípadě reformy, ale také dlouhodobé sociální dopady takových změn," domnívá se politolog Jiří Pehe.

„Při vší úctě k mozkovému trustu, který se v poradním sboru okolo vlády shromáždil, se zdá, že NERV postrádá cosi, co bychom mohli nazvat humanistický rozměr. O reformách se diskutuje, jako by to byla jakési účetní operace bez mimoekonomických následků," upozorňuje Pehe. Dozvídáme se tak jen, co která reforma ušetří, jaké dopady bude mít na státní rozpočet, a v dlouhodobějším pohledu snad i na všemi vzývaný ekonomický růst.

Nikdo neanalyzuje negativní dopady rychlých reforem a škrtů

Politolog si všímá, že skoro nikdo ve vládním týmu nehovoří o tom, jaké budou dopady reforem na sociální strukturu, soudržnost, hodnotový systém. „Nikdo neanalyzuje případné negativní dopady rychlých reforem a škrtů v podobě možného nárůstu sociálně patologických jevů. A už vůbec neslyšíme, kam přesně chce Česká republika patřit," míní tím Pehe nikoliv strukturu ekonomiky, ale pozici obecně kulturně.

Pehe podotýká, že se hodně hovoří o základně, ale nikdo nehovoří o nadstavbě. Ta se zřejmě s tím vším, co se děje ve společnosti vyděšené řeckými scénáři, nějak bude muset srovnat. „Potíž je v tom, že mnohé jevy, kterých si v reformním úsilí nikdo nevšímá, nebo mnohé nezamýšlené, neboť nediskutované důsledky ekonomických reforem, mohou být jednou docela drahé. To, že se nedají kvantifikovat teď, je jiná otázka," uvádí politolog.

Také v minulém režimu se dopady na občany nikdo nezabýval

Ani v době komunismu se nikdo ve snaze rozvinout určitá průmyslová odvětví příliš nezabýval otázkou, zda s tímto rozvojem spojená devastace životního prostředí v určitých oblastech země nebude mít jednou astronomickou cenu. „Dnes víme, že ji má. A to dokážeme kvantifikovat jenom škody, které se musí nákladně sanovat. Zmařené lidské životy a zničené zdraví se už nijak vyčíslit nedají," kritizuje Pehe.

Proto by podle něj bylo dobré, kdyby vláda vedle NERVu naslouchala také třeba sboru sociologů, kulturních antropologů či dokonce filozofů, kteří by mohli posuzovat některé reformní nápady a škrty z hlediska jejich dlouhodobých sociálních dopadů. „Bohužel vláda jde spíše v opačném směru, takže například zruší úřad zmocněnce pro lidská práva, který je jednou z posledních připomínek toho, že lidská společnost je o něco složitější organismus, než co vyjadřuje slovník deficitů, růstu, úroků nebo dokonce nezaměstnanosti," uzavírá Pehe.

Čtěte také:

NERV si bere šetření k srdci a místo limuzín chodí pěšky 

NERV: Respektovaní ekonomové opět pomáhají vládě s reformami 

Pehe: Oligarchický kapitál, demontáž sociálního státu 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…