Heger resuscituje Julínkovy reformy. Teď projdou, věří exministr

30.08.2010 20:21

Mě expremiér Mirek Topolánek podpořil akorát tím, že mě s reformami nevyhodil. Nyní má ale vláda ve sněmovně sílu, říká exministr zdravotnictví Tomáš Julínek, jehož reformy nyní vrací do hry nový ministr Leoš Heger.

Heger resuscituje Julínkovy reformy. Teď projdou, věří exministr

Co se nepovedlo prosadit exministrovi Tomáši Julínkovi (ODS), má do úspěšného konce dotáhnout jeho nástupce na ministerstvu zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Na novém ministrovi nyní bude, aby o návrzích z Julínkova pera přesvědčil kolegy ve vládě a spolu s koaličními kolegy protlačil zákony v parlamentním hlasování. Připravované novinky zejména mění právní rámec zdravotnictví a také posilují práva pacientů.

"Koaliční vláda má ve sněmovně 118 poslanců a většina je většina. Ten počet sto na sto byla opravdu krize," rozpomínal se Julínek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na léta zápasení s poslanci opoziční ČSSD a velkým kritikem Davidem Rathem.

Podle pondělní Mladé fronty Dnes Heger navrhne vládě minimálně pět novel: zákon o záchranných službách, o zdravotních službách a specifických zdravotních službách, zákon o zdravotním pojištění a zákon o zdravotních pojišťovnách. A sice do konce června příštího roku, aby novely mohly platit od začátku roku 2012.

Půjde hlavně o pojišťovny

Právě poslední jmenovaný návrh považuje autor reforem Julínek za nejdůležitější. „Zdravotnictví v Česku je jedinou oblastí, která nemá po revoluci dosud právní rámec a to jsem chtěl změnit. Co zde platí nyní, bylo šito po revoluci horkou jehlou," řekl exministr k návrhu, u kterého se zároveň čeká také nejbouřlivější debata.

Sám Julínek by k ní rád přispěl, aby zklidnil rozbouřené vody, do kterých po letech divokých tahanic o zdravotnické zákony musí Heger vkročit. Ten však Julínkovu nabídku konzultací ještě nevyužil a zda si nechá od svého předchůdce poradit, serveru ParlamentníListy.cz ministr neřekl.

Bude Julínek radit Hegerovi?

„Rád bych pomohl i v otázce průchodností těch zákonů. Jsem přeci také jedním z těch, kdo je budou schvalovat. Na ministerstvu je ale dost odborníků, kteří tu problematiku znají," dodal senátor Julínek.

Legislativní odkaz bývalého ministra kromě jiného také sjednocuje pravidla pro informovaný souhlas. Umožní tak, aby pacient mohl o každém zákroku rozhodovat zvlášť. A dává také například pacientovi možnost dopředu vyslovit přání, za jakých okolností chce či nechce být oživován.

Topolánek mě podpořil akorát tím, že mě nevyhodil

Postoj „povolební" ČSSD k reformám, její stínový ministr zdravotnictví David Rath serveru ParlamentníListy.cz nesdělil. Jak ale podotkl Julínek: navrhované změny jsou zapsané v koaliční smlouvě i programovém prohlášení vlády a pokud se na novelách shodne koalice, nebude mít problém se svou silou zákony v parlamentu prosadit.

„K úspěchu je potřeba nejen silná podpora ve sněmovně, ale i ve vládě. A já jsem tehdy necítil ani jedno. Ve sněmovně sociální demokraté lanařili Hovorky a Zubové (exposlance vládních KDU-ČSL a Strany zelených). A ve vládě? Tam jsem podporu cítil akorát tak, že mě premiér Mirek Topolánek (ODS) s reformami nevyhodil," posteskl si Julínek.

ČTĚTE TAKÉ:
Heger chce pozvat ČSSD ke kulatému stolu
Poplatkový Rath si neoddychne. Ministr angažuje právníky

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…