Starostové očekávají od Jankovského "rychlý prachy"

31.08.2010 21:50

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský si posvítí na systém zadávání veřejných zakázek. Chce zavést například systém elektronického zadávání. Hodlá také najít peníze pro obce postižené povodní, musí ale počkat až na závěrečné vyčíslení škod. Divákům odpovídal v pořadu Hydepark

Starostové očekávají od Jankovského "rychlý prachy"

Jankovský a jeho tým připravuje novelu, která by ošetřila nejcitlivější místa veřejných zakázek. Zejména proces zadávání dokumentace a proces rozhodování, tedy sestavování výběrové komise.

Velká novela Jankovského

Legislativní proces pak chce napojit na systém schůzek s expertní připomínkovou komisí, která bude připravovanou novelu upravovat do konečné podoby.

Prohlásil, že zatím zrušil veřejné zakázky zadané ministerstvem pro místní rozvoj. Jejich zadávání se totiž řídilo hlavně subjektivním názorem. V budoucnu má jít každá zakázka na ministerstvu přes dvojí kontrolu.

Zrušení akcií na majitele

V novele zákona o veřejných zakázkách z května je kvalifikační požadavek, že uchazečem nesmí být firma s akciemi na majitele.

„Jestliže v rámci Evropské unie existuje firma s akciemi na majitele, má právo se účastnit podnikání po celé Unii. Zahraničním společnostem nemůžeme zabránit, aby se sem dostaly a účastnily se výběrových řízení," vysvětluje Jankovský rozpor mezi zákony EU a České republiky.

„Zrušením akcií na majitele nezabráníme, aby zde podnikaly zahraniční firmy s takovými majiteli," prohlásil.

Jankovský také chce uvést v život projekt Elektronického systému zadávání veřejných zakázek. Měl by zadavatele metodicky navádět, jak zakázky zadávat. Například u technických a kvalifikačních požadavků.

Kvalifikační požadavky budou volnější, aby se zvýšila možnost soutěže.

Potřebujeme „rychlý prachy"

Diskuse se znovu stočila na financování oprav škod způsobených povodněmi. Starosta Heřmanic Jaroslav Stříbrný i starosta Frýdlantu Dan Ramzer se shodují na tom, že jejich obce potřebují „rychlý prachy" od státu na opravy kanalizace a základní infrastruktury, než přijde zima.

Podle Jankovského čeká vláda na vyčíslení škod, které jí kraje pošlou po skončení stavu ohrožení. Pak teprve může přerozdělovat finance. Rychlé prachy prý nejsou možné, ale ministerstvo pro místní rozvoj se snaží najít cestu skrze různé finanční programy.

Přilákáme turisty na hotely

Jankovský na závěr řekl, že se ministerstvo pro místní rozvoj bude snažit dostat do České republiky více turistů. Chce vytvořit rating hotelových zařízení pod záštitou jeho ministerstva, kde by turisté našli informace o všech hotelových službách v Česku.

Foto: Zbyněk Pecák

Související:

Ministr Jankovský umí kličkovat. Neprůhledné firmy nevadí  

Ředitel firmy Jankovský doplul v barvách VV až na ministerstvo 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…