Pehe: Nečas jde proti zákonu o státní službě. Pomůže tím korupci

03.09.2010 12:13

Jednou z podmínek pro vstup Česka do EU bylo přijetí zákona o státní službě. Přestože byl v roce 2002 schválen, platit nikdy nezačal, připomíná politolog Pehe na svém blogu.

Pehe: Nečas jde proti zákonu o státní službě. Pomůže tím korupci

Zákon o státní službě přijala Česká republika na poslední chvíli před vstupem do Evropské unie, protože bez něj by ke vstupu také nemuselo dojít. ČR byla Bruselem za absenci kvalitního zákona o státní službě pravidelně kritizována už během vstupních rozhovorů. V roce 2002 zákon nakonec po průtazích přijala, do EU vstoupila, ale pak jeho účinnost několikrát odložila.

Cílem zákona o státní službě bylo odpolitizování státní správy, což českým politickým stranám vadilo. I proto se ho nyní chystá vláda zrušit. Podle premiéra Petra Nečase je prý tento zákon slepou uličkou a měl by být zrušen před tím, než začne v roce 2012 platit. Vláda by podle něho měla vypracovat nový zákon, který by zahrnoval nejen státní úředníky, ale i úředníky samospráv.

Zákon o státní službě odložila Paroubkova i Topolánkova vláda

Nečasův krok je zcela v logice jednání předešlých vlád, které se také snažily zákon o státní službě zablokovat. Jako své poslední rozhodnutí v úřadě odložila v létě 2006 jeho účinnost vláda Jiřího Paroubka. V kabinetu Mirka Topolánka se ho snažil ministr vnitra Ivan Langer zrušit, nakonec se mu podařilo alespoň odložit jeho účinnost.

Pehe považuje za otřesné, že Česká republika nepoužívá zákon o státní službě, který kdysi slíbila EU jako podmínku svého členství. Podle politologa je zjevným důvodem pro otálení stran snaha uchovat si vliv nad státní správou, tedy snaha o uchování volného prostoru k jednání umožňujícímu korupci. „Nehorázné je toto jednání také proto, že ukazuje, jak nespolehlivým členem EU naše země je," tvrdí politolog.

Nečas ukáže, jak vážně to jeho kabinet myslí s bojem proti korupci

Proto považuje snahy zákon zcela zlikvidovat za nejlepší indikátor toho, jak vážně to současná vláda myslí s bojem proti systémové korupci. Premiér Nečas sice argumentuje především vysokými náklady na reformu státní služby v souladu s přijatým zákonem, ale tento argument, který používaly i dřívější vlády, jen těžko obstojí, protože s jistými počátečními náklady na zavedení nového systému státní služby se musely vypořádat i všechny ostatní nové členské země.

Nečas má samozřejmě vzhledem k atmosféře škrtů silnější argument než jeho předchůdci, jenže opomíjí skutečnost, že ať už zavedení kvalitnějšího systému státní správy bude stát cokoliv, v dlouhodobém výhledu státu peníze může jenom uspořit. „Ať už současná vládní koalice přijme jakákoliv opatření proti manipulování a předražování státních zakázek, těžko budou účinná bez státní správy, pokud možno co nejvíce nezávislé na politických tlacích," uzavírá Pehe.

Čtěte také:

Další rána pro zaměstnance státu? Vláda chce zrušit zákon o službě 

Pehe: Teď se finance možná spraví. Zadlužení budoucnosti naroste 

Tahle podivná dohoda nevydrží, říká Pehe o koaliční smlouvě 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…