Vesecká radila, jak odpolitizovat sebe samou

05.09.2010 12:12

Soustava státních zastupitelství by měla získat větší nezávislost, a to jak po finanční, tak i personální stránce, myslí si nejvyšší státní zástupkyně.

Vesecká radila, jak odpolitizovat sebe samou

„Rozhodování o novém nejvyšším státním zástupci není mojí věcí, ani mojí odpovědností," odmítla Vesecká hned v úvodu Partie TV Prima komentovat snahy o její odvolání.

„Vnímám to jako otázku, která souvisí s volbami," řekla Vesecká s tím, že nebere podobné snahy příliš vážně. Nicméně dodala, že „není věštkyně" a tedy si nedovolí spekulovat, jak dlouho ještě v pozici nejvyšší státní zástupkyně vydrží.

Aktuálně k tématu:
John znovu vyhrožuje odchodem z vlády. Tentokrát kvůli Vesecké

Začínáme zatápět korupčníkům

Co se týče dosavadních úspěchů, Vesecká zmínila, že se jí údajně podařilo rozběhnout změny směřující k omezení korupce. „Určitý posun jsme zaznamenali," řekla tajemně bez dalších podrobností. Z poslední doby uvedla vznik česko-rakouského týmu na vyšetřování korupce při nákupu obrněnců pandur.

Dále se rozhovor v Nedělní partii televize Prima stočil k problémům, které sužují český justiční systém. Podle Renáty Vesecké je třeba posílit nezávislost státních zastupitelství na politické moci, mezi to by mělo patřit i financování státních zastupitelství nezávislé na ministerstvu financí.

Nutná je důsledná odpolitizace

„Důležité je, aby celá soustava nebyla závislá na politicích," zdůraznila šéfka státních zástupců, pročež by měl prý ministr spravedlnosti ztratit možnost odvolávat státní zástupce.

Vesecká by ráda zavedla nová oddělení státních zastupitelství, která by se zabývala nebezpečnými jevy, mezi které patří i korupce. Tyto pobočky by byly odpovědné přímo nevyššímu státnímu zástupci. Nicméně zatím se taková legislativa nepřipravuje, dodala kontroverzní státní zástupkyně.

Ministerstvo obrany už vyšetřuje policie

Jako poslední padla otázka týkající se časově omezeného mandátu státního zástupce. Nyní je takový člověk ve své funkci instalován až do odchodu do důchodu, tedy pokud neporuší zákon. Vesecká je rozhodně proti změně tohoto stavu. „Změny není možné realizovat ze dne na den," vysvětlila a dodala, že právě ona jistota dovoluje státním zástupcům být opravdu nezávislí.

V závěru rozhovoru Vesecká prozradila, že již byly provedeny legislativní kroky, které jsou nutné, aby policie mohla začít vyšetřovat podezřelé zakázky na ministerstvu obrany. Toto téma se totiž v současné době dostalo do hledáčku médií. Nicméně žádné podrobnosti státní zástupkyně nesdělila.

Dále čtěte:

Vesecká musí pryč, shoduje se ministr i Benešová

Potvrzeno. Vesecká sestavuje s Rakušany tým na Pandury

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…