Kalousek o Vondrovi: Že je Saša zdatný lobbista, to ví úplně každý

06.09.2010 10:18

Největší díl zodpovědnosti za kontrakt s rakouskou zbrojařskou firmou Steyer nese nynější ministr obrany Vondra, tvrdí v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ ministr financí Kalousek.

Kalousek o Vondrovi: Že je Saša zdatný lobbista, to ví úplně každý

Ministr financí Miroslav Kalousek se nehodlá smířit s tím, že by jeden z jeho náměstků Martin Barták byl označován za hlavního viníka kritizovaného nákupu 107 pandurů za 14 miliard korun. „Pokládám za nezbytné, aby bylo řečeno, jak to tehdy doopravdy bylo a kdo nese zodpovědnost za rozhodnutí, které se udělalo. A tu neseme my, ministři tehdejší vlády," říká v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ Kalousek, který financím šéfoval i za vlády Mirka Topolánka.

„Topolánkova vláda zdědila se Steyerem nějaký kontrakt a v okamžiku, kdy dodavatel uzavřenou smlouvu neplnil, tak řada z nás - určitě já, určitě předseda vlády - jsme měli pocit, že by bylo nejlepší tu smlouvu vypovědět a vypsat nové výběrové řízení," vzpomíná Kalousek, že v ten okamžik se ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra stal mimořádně aktivním a začal členy vlády přesvědčovat, aby to nedělali a aby se snažili uzavřít nějakou dohodu.

Kalousek tehdy netušil, že Robertson už pracuje pro Steyer

Vondra podle něj argumentoval připomínkami George Robertsona, bývalého generálního tajemníka NATO. Prý by pro Českou republiku bylo mimořádně nevýhodné, aby se dostala do sporu s tak významnou americkou firmou, jako je General Dynamics, což je vlastník rakouské zbrojařské firmy Steyer, výrobce pandurů. Kalousek tehdy netušil, že Robertson už nepůsobí v diplomacii, ale pracuje pro akcionáře Steyeru.

„Že je Saša zdatný lobbista, to myslím ví úplně každý. Ale já nechci Alexandra Vondru obviňovat, já jen můžu těžko připustit, aby tady vznikl mediální obraz, že za všechno může Barták. To prostě není pravda. Barták samozřejmě měl zodpovědnost jako každý náměstek, ale stokrát větší zodpovědnost měli ministři Topolánkovy vlády," upozorňuje Kalousek.

Vondra by mohl říci, kdo přesvědčil k lobbování pro Steyer jeho

Proto je přesvědčen, že v případě pandurů má naprosto výjimečnou odpovědnost tehdejší ministr pro evropské záležitosti Vondra, který všechny přesvědčoval, aby tu smlouvu podepsali. „Kdyby nebylo Sašovy aktivity, tak si myslím, že bychom smlouvu vypověděli. A já jsem se nechal přesvědčit. Možná by nám Saša mohl říct, kdo přesvědčil jeho," vyzývá ministr financí svého kolegu z tehdejší i nynější vlády, aby odkryl karty.

O dalším případném Vondrově lobbování Kalousek mluvit nechce. „To bych opravdu vypadal, že na pana Vondru útočím, a to nechci. Já jenom chci pravdivý mediální obraz o kauze pandury. A mediální obraz o zlém čaroději Bartákovi a statečném princi Vondrovi pravdivý není," dušuje se Kalousek.

Čtěte také:

Topolánek brání Kalouska: Vondra hází lejno na svou hlavu 

Topka mě do Kopřivových plánů zatahovala už v létě, odhalil Vondra 

Kalousek drží černého Petra. Jmenuje se Barták 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…