Blechová: Džbán přetekl, když mi Paroubek vynadal v ČT

08.09.2010 9:57

Rok a půl strávený v pozici tiskové mluvčí sociální demokracie nebyl tím nejpříjemnějším obdobím, přiznává v rozhovoru pro MF Dnes bývalá reportérka ČT Kateřina Blechová.

Blechová: Džbán přetekl, když mi Paroubek vynadal v ČT

Po šestnácti letech působení v České televizi v pozicích moderátorky i reportérky se Kateřina Blechová rozhodla pro zásadní změnu a stala se tiskovou mluvčí ČSSD. Z této funkce před několika dny odešla. „Zjistila jsem, že bližší mi byla pozice redaktorky, proto jsem se rozhodla odejít. Rok a půl jsem pila šálek čaje, který nebyl můj," svěřuje se Blechová v rozhovoru pro MF Dnes.

Už před volbami pro ni bylo těžké na své pozici setrvávat, protože měla jiný názor než vedení na vymezování se proti médiím a některým novinářům. „Džbán přetekl, když mi předseda Paroubek vynadal v přímém přenosu České televize. Bylo to na tiskovce, kde jsem dala prostor k dotazům všem novinářům - tehdy byla aktuální kauza bývalého předsedy Sněmovny Vlčka - a dotazy tak logicky nebyly příjemné," vzpomíná Blechová.

Za svou práci schytala sražení na zem a vulgární nadávky

To se nelíbilo a Jiří Paroubek jí to dal svérázně najevo před novináři a kamerami České televize. „Od té doby už mne nenechal moderovat vůbec žádnou tiskovku. Až do voleb se toho ujal pan Tvrdík a některá média prostor na tiskovkách po určitou dobu nedostala," říká Blechová s tím, že od té doby se s ní v Lidovém domě z podstatných aktérů už nikdo nebavil a tiskovou mluvčí už byla v podstatě jen na papíře.

Už tehdy byla rozhodnutá ve funkci skončit po volbách, ať dopadnou jakkoliv. Navíc byla z televize zvyklá spíš na pozitivní reakci na svou práci, což pro její nové angažmá neplatilo. „Šokovalo mě, když jsem jednou vystoupila z metra a nějaký chlápek do mne tak hrubě strčil, že jsem upadla. A ještě mě zasypal vulgárními nadávkami," odhaluje Blechová, s čím vším se musela při práci pro ČSSD vyrovnávat.

Role mluvčích se démonizuje, jen tlumočí názory jiného

K angažmá v Lidovém domě se rozhodla v době, kdy měla po šestnácti letech v televizi pocit, že potřebuje změnu. A tehdy se Paroubek se svou nabídkou strefil do správné chvíle. „Postupem času ho zajímaly názory jiných lidí, naše vztahy chladly a chladly. Pak, v době vyostřených vztahů s novináři, jsem byla vděčná, že na tiskovky nechodím," uznává Blechová, že by nedokázala říct, kdo se ptát nemůže.

O své představě, co bude dál, zatím mluvit nechce, i když na svém čele asi bude ještě nějakou dobu vnímat razítko Lidového domu. „Tak úplně jednoduché to nebude, to je jasné. I když role mluvčích se trochu démonizuje, protože my nejsme politici, jen tlumočíme názory někoho jiného. Je to těžké, ale nějak se člověk živit musí. Snad to čas odstíní," doufá Blechová.

Čtěte také:

ČSSD: Kateřina Blechová končí ve funkci mluvčí sociální demokracie 

Rozpad mediálního týmu ČSSD: Blechová odchází již za pár dní 

Mediální tým ČSSD na kolenou: Blechová i Macura na odchodu? 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…