To byl šéf ODS? Tragédie a hrůza v přímém přenosu

08.09.2010 15:01

Předseda pražské ODS Boris Šťastný ve středu v Hyde Parku na ČT zakončí trilogii svých mediálních vystoupení, která se nedají nazvat jinak než tragická.

To byl šéf ODS? Tragédie a hrůza v přímém přenosu

Jeho výkon z minulého týdne v Událostech, komentářích i v pondělním Radiofóru Českého rozhlasu se nese ve stejném duchu: jak se vymluvit na to, že pražská ODS stále nemá superlídra.

Jak vypadá vykrucování

„My trochu žádáme touto formou média o to, aby nezjednodušovala tuto debatu na virtuální souboj lídrů na primátora, ale také aby skutečně jsme se ptali, co nabízíme pro Prahu v příštích čtyřech letech. My jsme řekli, že to bude do 28. září, ale lze očekávat, že pokud se nám podaří tuto debatu otevřít, tak to může být i dříve," řekl v rádiu Šťastný.

„Nejpozději 28. září řekneme to jméno. Ale já si myslím, že to bude i dříve. Myslím, že se skutečně daří to ukázat, že našich sedm lídrů je velmi kvalitních osobností a myslím, že se daří ukázat, že jsme jedinou politickou stranou, která má jasný program pro podzimní volby. Ty ostatní mají pouze možná jméno na primátora, ale už nemají žádný program," vykrucoval se dále šéf pražské ODS.

Záznam jeho rozhovoru dokonce ODS vyvěsila do své výkladní skříně, tedy na oficiální stránky.

Nezveřejnit superlídra je chyba. Strana vypadá rozhádaně

Server ParlamentníListy.cz se dotázal politologů, zdali fakt, že pražská ODS ještě nezveřejnila jméno superlídra, může stranu poškodit v komunálních volbách a z jakého důvodu občanští demokraté takto postupují.


Ukázka z rozhovoru:


Politolog Zdeněk Zbořil míní, že nezveřejnění kandidáta na primátora je chyba. Podle něho to souvisí s vnitřními spory uvnitř pražské ODS, kdy se členové vedení nemohou dohodnout, a svědčí to zároveň o nesouladu uvnitř pražské ODS.

Voliči jdou po osobnostech

„Pozice Pavla Béma je oslabená, ten rovněž nepředstavil nějakého svého přirozeného nástupce. Tomáš Chalupa je vyprofilovaný, ale ten kvůli svým důvodům kandidovat nechce. Roli může hrát i to, že se lídři pražské ODS bojí přijmout odpovědnost a obávají se, že volby špatně dopadnou. Superlídrovi by to pak bylo připsáno na vrub," řekl Zbořil.

Podle Zbořila je strategie Borise Šťastného představit nejprve program a pak osobnost mylná. „Úroveň kritického myšlení u voličů v Praze je nízká. Voliči půjdou po osobnostech. Zdeněk Tůma těží z toho, že ho volič prakticky nezná a může s ním spojovat pozitivní očekávání. Lidé budou sázet na osobnosti, protože strany často programy nakonec stejně nesplní," dodal Zbořil.

ODS nechce přiznat, že by mohla mýlit

Jan Kubáček, který přednáší politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, míní, že současná situace je pro pražskou ODS složitá, protože voliči mají rádi tvář, která zhmotňují esenci programu. Pokud ODS představí lídra pozdě, bude pro ni velmi těžké ho představit.

Kubáček se také domnívá, že ODS doposud nepředstavila lídra, protože mu připravuje zázemí a tým poradců a spolupracovníků. Rovněž nechce přistoupit na strategii opozice a tím, že by ustoupila tlaku, uznala by, že její postoj byl chybný. Rovněž by také vypadala, že ustoupila a poslušně by splnila přání předsedy strany Petra Nečase, který ji vyzval, aby superlídra představila co nejdříve. Na druhou stranu vidí v tomto postupu ODS i výhodu, protože takto se o ní více píše, protože novináři i veřejnost jsou udržováni v napětí.

Čtěte také:

Pro nás je klíčový program, odmítá Nečasovo rýpnutí Šťastný

Nejednotná pražská ODS v noci hlasovala: Novým šéfem je Šťastný

Držkopád, zní z pražské ODS. Hledá se předseda a primátor 

Pražská ODS ustoupila tlaku grémia. Vyměnila kandidáty

ODS marně shání nástupce po Bémovi. Nikomu se nechce

Zmatky pražské ODS. Superlídrem děkan Zima nebo nikdo?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…