Kalouska zasypali nepříjemnými dotazy na majetek a úplatky

15.09.2010 20:12

Ministr financí Miroslav Kalousek navštívil horkou židli v interaktivním pořadu ČT Hyde park. 54 procent hlasujících jeho výkon označilo negativně.

Kalouska zasypali nepříjemnými dotazy na majetek a úplatky

Místopředseda TOP 09 a ikona vládních škrtů Miroslav Kalousek odpovídal v České televizi na nepříjemné dotazy diváků. Ještě před začátkem pořadu Hyde park jej diváci zasypali dotazy na jeho majetek.

"Jak se vám spolupracuje s Bartákem? Zdůvodněte, proč jste si ho na MF vzal a proč ho považujete za odborníka na státní finance? Jak jste zainteresován na PPP projektu - hotelové ubytovně v Ústřední vojenské nemocnici," zněl jeden z dotazů poslaných přes Facebook.

"Mezi mým působením na ministerstvu obrany a panem Bartákem, který nyní působí na mém ministerstvu, není žádná spojitost," prohlásil Kalousek s tím, že Barták dostal prověrku na stupeň tajné. "Pokud by se cokoliv prokázalo, tak pan Barták odejde. Nezřeknu se jej jenom proto, že teď je v módě o něm špatně mluvit," dodal.

Jaká bude provize?

"Jakou provizi máte slibenou z ekotendru? A kolik to dělá pro vašeho odborného náměstka napoleona Bartáka? Doufám, že se na vás oba už někde šijou krimi-tepláky!" zněl další.

"Kolik fotovoltaických megawatů vlastníte vy osobně nebo někdo z členů vaší rodiny?" ptal se další divák.

Kalousek k ekotendru zdůraznil, že jeho výše není 115 miliard korun, ale méně. "Pokud vysoutěžená cena bude výhodná, tak se vyhlásí vítěz. Jinak ne," vysvětlil.

Dnes tu bude dusno

Samotní tvůrci pořadu se diskuze obávali. "Dnes asi bude ve studiu i v režii velmi dusno. Jak to vypadá, na Miroslava Kalouska Vás bude u obrazovky hodně. U některých otázek už je skoro 200 palců...," napsala dramaturgie na facebookovém profilu.

Sám Kalousek se po úvodním medailónu zlobil. "Tomu říkáte profil?" divil se před kamerami, když televize odvysílala připomínku jeho některých výroků, jako třeba, že David Rath je debil.

"Růžky povyrostou a drábky se zaseknou," zněl komentář veřejnoprávního média k některým mediálním přestřelkám Kalouska s ostatními politiky. Připomenul i jeho napjaté vztahy s premiérem Petrem Nečasem.

Z ODS cítím nervozitu

"Antipatie s Nečasem necítím. Cítím pouze nervozitu strany, která již není tak silná, jako dříve," řekl Kalousek ke vztahu k premiérovi a občanským demokratům.

Kalousek nechtěl odpovídat na dotaz ohledně předraženého Justičního paláce. "To je odpovědnost toho ministra, který to tehdy odsouhlasil. Naší odpovědností je, aby se to neopakovalo," řekl ve studiu.

Máme progresi, či degresi?

Šéf financí se snažil i moderátorovi Danielu Takáčovi vysvětlit, jak funguje český daňový systém. Chce jej zjednodušit a zpřehlednit, zrušit daňové výjimky.

"Máme daňovou progresi, žijete v mediálním klamu, že máme degresi," vyčetl Kalousek Takáčovi. Nicméně uznal, že existuje pouze jedno daňové pásmo a od určitého stropu na sociální pojištění existuje daňová degrese. "Tu chceme zrušit," dodal.

Kalousek dále zdůraznil, že případné zvýšení DPH se použije na důchodovou reformu. Vysvětloval i to, že takzvaná povodňová daň není daní, ale pouze nižší slevou na dani. "Kdo daně neplatí, tak samozřejmě o žádné peníze nepřijde," zdůraznil strážce státních financí.

Z 500 hlasujících 54 procent diváků Kalousek svým výkonem nepřesvědčil.

Související:
Kalousek křičel na aktivisty: Nic o tom nevíte a děláte bordel
Usměvavý kníže v Hyde Parku. Jen kdyby viděl, co mu psali

Ilustrační foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…