Topolánek k pandurům: Vondra na mě tlačil

16.09.2010 6:53

Kauza kolem pochybného nákupu obrněnců možná nabyde nových rozměrů. Promluvil k ní totiž i exšéf ODS a vlády Topolánek.

Topolánek k pandurům: Vondra na mě tlačil

Bývalý šéf vlády Mirek Topolánek (ODS) promluvil ke kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Podle jeho slov na něj v minulosti tehdejší místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) tlačil kvůli druhému kontraktu na pandury. 

Osudová SMS

Podle Topolánka si Vondra na schůzku přinesl esemesku od bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona. Ten v té době pracoval v lobbistické firmě radící americké společnosti General Dynamics, právě majitele výrobce pandurů.

Topolánek pro deník Právo uvedl, že si ve svém deníku dohledal schůzku s Vondrou, k níž došlo 25. ledna 2009. Setkání se podle expremiéra uskutečnila narychlo, měl prý totiž v plánu odjet mimo Prahu.

"Když už jsem byl na odjezdu, volal mi Martin Barták (tehdejší náměstek ministryně obrany - pozn. red.), že se mnou chce strašně nutně mluvit Alexandr Vondra. Sešli jsme se v kavárně Nostress, mém oblíbeném místě, kde mi Vondra opakovaně otevřel esemesku od Robertsona, který vlastně naléhal na uzavření kontraktu. A Vondra fakticky tlačil mě jako premiéra k tomu, abychom na vládu předložili materiál, který by definoval druhý kontrakt co nejdříve," popsal tehdejší dění pro deník Topolánek.

Ať si Vondra vzpomene...

Vondrovo počínání přitom neodsuzuje, pouze jej vyzval, aby si na své kroky vzpomněl.  „Nepokládám to za něco trestuhodného a byl bych rád, aby si na to Alexandr Vondra minimálně vzpomněl. Protože to, že jsme se nakonec rozhodli v kolektivu, ve vládě, pokládám za správné a ten druhý kontrakt za úspěšný," vysvětlil Topolánek.

Zároveň dodal, že na něj byl vyvíjen i lobbistický tlak. „To, že jsem se dostával pod tlak mezinárodní lobby, tak to je evidentní. Ale ten rozhodování vlády neovlivnil," prohlásil Topolánek.

ČSSD chce komisi. Vláda ne

Na kauzu podivného nákupu obrněnců Pandur upozornila již začátkem tohoto roku Mladá fronta Dnes. Odstartovala tak odhalení několika dalších armádních zakázek. Právě pro jejich vyšetřování by měla podle ČSSD vzniknout speciální komise. Vláda však zatím tento návrh odmítla.

Více čtěte:

Kalouskovo odhalení: Vondra lobboval pro pandury

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …