Kolik žije v Česku Vietnamců? To prý nikdo neví

17.09.2010 16:15

V souvislosti s návštěvou vietnamského ministra zahraničí Pham Gia Khiema u jeho českého protějšku Karla Schwarzenberga se rojí dohady, kolik osob vietnamské národnosti vlastně v České republice žije. Podle vietnamistky Evy Pechové tak odhadem 60 tisíc, ovšem dalších deset tisíc zde prý žije nelegálně.

Kolik žije v Česku Vietnamců? To prý nikdo neví

Se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem jednal Pham Gia Khiem o kulturní a obchodní spolupráci, aktuální politické situaci ve světě, ale také o životě početné vietnamské komunity v Česku.

Údaje Českého statistického úřadu říkají, že v ČR žije kolem 60 tisíc Vietnamců. Jenže i když se odhaduje, že dalších deset tisíc je zde bez oprávnění k pobytu, podle vietnamistky Evy Pechové se to nikdy spočítat přesně nedá.  

V Polsku jsou čísla mnohem větší

„Odhady se rozcházejí. Já osobně a myslím, že i většina mých kolegů se přiklání k tomu, že čísla nejsou příliš velká. Třeba ve srovnání s Polskem, kde se odhaduje, že až třetina či polovina Vietnamců žije v zemi nelegálně. V ČR by se ta čísla mohla pohybovat kolem 10 tisíc," uvedla Pechová v rozhovoru Rádia Česko.

Projekt, v němž vláda loni začala nabízet cizincům, kteří v Česku přišli o práci, 500 eur a letenku domů u vietnamské komunity podle ní moc úspěšný nebyl. „Myslím, že nebylo ani 300 lidí, kteří by se přihlásili k dobrovolným návratům," vysvětlila.

Vietnamci mají dluhy, tak se domů moc nevraceli

A důvod? Často to jsou peníze, které cizinci museli zaplatit za svou cestu do Česka.  „Je to až 14 tisíc amerických dolarů. Mají tak obrovské dluhy, které musí splácet. A 500 euro jejich situaci rozhodně nijak neřešila," dodala.

Protože do země začali v poslední době proudit více lidé, kteří sem začali přijíždět kvůli studiu, musela podle Pechové v  roce 2008 česká diplomacie ve Vietnamu načas pozastavit vydávání dlouhodobých víz. „Ale atraktivnost ČR pro Vietnamce tím nijak neklesla," doplnila k tomu vietnamistka. Zda se bude v příštích letech vietnamská komunita v ČR dále rozrůstat, záleží podle ní na migrační politice ČR.

Foto: cbss.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …