Demonstranti si ulevili, s vládou to nejspíš nehne

22.09.2010 9:15

Čtyřicetitisícová demonstrace byla první ukázkou síly odborářů od jmenování Nečasovy vlády. Podle komentátorů Práva Mitrofanova a Hanáka protest sám o sobě žádné změny nerozjel.

Demonstranti si ulevili, s vládou to nejspíš nehne

Úterní demonstrací v Praze, svolanou různými odborovými svazy, se hnuly ledy. „Všechny předcházející vždy už předem pomlouvali politici i novináři: Odboráři si jedou do Prahy nakoupit a do hospod a tak dále. Tentokrát pomluvy chyběly," upozorňuje komentátor Práva Jiří Hanák, že tentokrát měli odboráři ze všech koutů republiky protest jako hlavní cíl cesty.

„Bylo to velké, bylo to hlučné a pro účinkující úlevné," přidává se Alexandr Mitrofanov s odkazem na řehtačky, píšťalky a vuvuzely v rukách demonstrantů i na to, že se mohli z plných plic vykřičet, co si myslí o této vládě a jmenovitě o trojici Drábek-John-Kalousek. To udělaly na demonstraci v Praze desítky tisíc rozčilených lidí.

Zatímco ministru vnitra spílali, John ve Sněmovně pilně pracoval

Ministr vnitra Radek John protesty a volání Hanba! na svou adresu neslyšel. Později sdělil, že zatímco tito lidé bouřili na Letné, on pracoval ve Sněmovně. „Ani premiér Petr Nečas si z té čtyřicetitisícové lapálie nic nedělá. Neustoupí. Peníze v kase nejsou. Tedy nejsou pro ty policisty, hasiče, vojáky, kdo je tam ještě? Doktoři a zdravotní sestry?" přemítá Mitrofanov nad dalšími možnými demonstranty.

Na to navazuje jeho kolega, který poukazuje, že právě české lékaře se budou v nejbližších týdnech snažit ulovit manažeři německých nemocnic. „Vstřícnou péčí Kalouskovy vlády budou mít půdu dobře připravenou. Ve škrtící euforii chce totiž rozkotat i lékařské tarify a už tak jejich málo důstojné platy ještě snížit," připomíná Hanák.

Hlava státu možná chtěla odboráře popíchnout k tvrdším protestům

Oba dva se pozastavují nad rýpnutím prezidenta Václava Klause, že ti rádobyhrdinové si brali na svůj protest náhradní volno, aby si nenaštvali nadřízené. Podle Hanáka je to naopak důkaz velké odpovědnosti a Mitrofanov se zamýšlí, zda naopak hlava státu svou jízlivostí ve skutečnosti nechtěla popíchnout demonstranty k tvrdším protestům, třeba i ke stávce.

Možná si ale naštvaní státní zaměstnanci vybili ten největší vztek a Nečasův kabinet povládne dál i s těmi největšími škrty, protože další sněmovní klání bude až v roce 2014. „Včerejší protest sám o sobě žádné změny nerozjel. Nakonec může zůstat povolenou bokovkou s vuvuzelami. Vládě a lidem, kteří ji podporují, by to náramně sedlo," konstatuje proto Mitrofanov.

K věci:

Klaus: Demonstrace odborářů nic neřeší. Je to česká klasika 

Nejvíce protestují ti nekvalitní, řekl P. Sobotka o demonstraci 

Píšťalky a slivovice. Policisté přijeli demonstrovat a řídili dopravu 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…