Rath o Ordinaci v růžové zahradě: Je to podpásovka

22.09.2010 23:09

AKTUALIZOVÁNO Nejsledovanější seriál televize NOVA, Ordinace v Růžové zahradě, rozhodně lidem pracujícím ve zdravotnictví příliš dobrou službu nedělá. Zvláště v době, kdy lékaři, sestřičky a vůbec všechen zdravotnický personál bojuje o zachování obvykle nijak vysokých platů. Tvrdí to středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Rath o Ordinaci v růžové zahradě: Je to podpásovka

Lékaři a sestry si skutečně v okresní nemocnici v Kamenici žijí velmi dobře. Bydlí ve vilách a luxusně zařízených moderních bytech, mají drahé vozy, na volný víkend si zajedou do Paříže, v restauraci  U čerta pijí koktejly, whisky a sekt a jediné problémy mají se vztahy a sexem. „Takový seriál určitě poškozuje obraz lidí pracujících ve zdravotnictví v očích diváků seriálu. Od tvůrců to je vyložená podpásovka. Odpoledne se zdravotníci účastní demonstrace, aby jim Nečas s Kalouskem nesnižovali platy a večer jsou líčeni, jako by patřili horním deseti tisícům," řekl ParlamentnímListům.cz Rath.

Místo vil a bytů ubytovny

„Takový standard mají zdravotníci ve Švýcarsku, u nás určitě ne. Ti mladí u nás bydlí obvykle na ubytovnách nebo u rodičů, v lepším případě v levných podnájmech. Ale po snížení platů od nás mnoho lékařů a středního zdravotnického personálu odejde do zahraničí a výrazně si polepší, takže v budoucnu budou žít v podmínkách blízkých té seriálové nerealitě. Smutné je, že v nemocnicích je už teď zoufalý nedostatek kvalitního personálu, takže až odjedou další, nezbude tam nikdo, kdo by operoval. A v Německu, Rakousku a Británii je o naše zdravotníky eminentní zájem a platy nabízejí čtyřnásobné," prohlašuje Rath. A to je nemocnice podle všeho ve Středočeském kraji, protože tam nikdy nevybírají poplatky.

Sobotka: To není realita

Předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS, sám původní profesí lékař, sice není tak radikální, ale v podstatě  dává ohledně seriálu Rathovi za pravdu. „Ne, že bych ten seriál nějak  pravidelně sledoval, nemám na to dostatek času, ani dostatečné nervy. Nicméně, co se týče bytů, vil a aut, realita je opravdu dost odlišná a může to v divácích vzbudit mylné dojmy o tom, jak lékaři a sestry žijí. Fakt je, že některé pořady a nejen z lékařského prostředí nejsou moc ze života a pracují s velkou nadsázkou," míní Sobotka.

„Je pravda, že seriál líčí život lékařů úplně jinak než tomu je ve skutečnosti a pochopitelně to zvlášť v dnešní době lidem pracujícím ve zdravotnictví škodí," přidává lékařka Milada Emmerová, bývalá plzeňská hejtmanka a poslankyně ČSSD.

Lékaři si v seriálu honosně nežijí, brání se Nova

S pohledem politiků ale vůbec nesouhlasí tisková mluvčí televize Nova Michaela Fričová. Když si prošla hlavní postavy seriálu, vyšlo jí, že většina lékařů žije ve standardních bytech a vilu či rodinný dům vlastní jen dvě z nich. „Co se týče automobilů, doktorka Tichá má malou škodovku, doktor Frynta sportovní auto, protože to patří k jeho postavě. Ostatní v autech příliš nejezdí, protože po Kamenici je všude blízko," reaguje pro ParlamentníListy.cz Fričová.

Nezaznamenala ani stížnosti diváků na to, že by doktoři v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 byli zobrazeni úplně nereálně co se týče jejich životní úrovně. „Pokud si diváci na něco stěžují, pak na to, že lékaře příliš idealizujeme ve vztahu k pacientům, v chování přístupu k nim. A tím lékařskou obec určitě nepoškozujeme," dodává Fričová.

Čtěte také:
Rath: Na tu pravou zdravotnickou reformu čekáme jako na Godota
Rath: Situace spěje k tragédii. Nebudou léky ani lékaři

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…