Je to tady. Šéfredaktor Paroubek představil své médium

01.10.2010 20:57

NÁHLED UVNITŘ I když bude názorový web Vaševěc.cz podle slov svého tvůrce naplno spuštěn v nejbližších dnech, Jiří Paroubek již na Facebooku nabídl malou ochutnávku a přímo na doméně svůj první příspěvek.

Je to tady. Šéfredaktor Paroubek představil své médium

"S pobavením jsem v minulých dnech vyslechl obavy řady českých komentátorů o legitimitu výsledku parlamentních voleb ve Venezuele. Chavezova opozice prý nemá rovný přístup do médií a ta státem kontrolovaná prý pracují jen pro Chaveze. Pozorný posluchač či čtenář logicky z těchto obav vyvodí, že ve Venezuele jsou alespoň nějaká opoziční média. Opozice ve Venezuele získala slušné parlamentní zastoupení," zaznívají první Paroubkova slova.

A právě v tom je „jádro pudla". Jak Paroubek svůj týdeník předem charakterizoval, bude plnit určitou opoziční roli vůči „pravicově zaměřeným médiím". „Myslím si, že to bude protiváha vůči pravicově jednostranně zaměřeným českým médiím. Vždyť média vedla kampaň proti levici a sociální demokracii konkrétně," informoval ParlamentníListy.cz již minulý týden šéfredaktor.

Hálo noviny byly doposud jediným opozičním médiem

„A jak je to vlastně s médii u nás? Které z významných českých periodik je vlastně opoziční a kritické vůči vládě? Jsou to vlastně jen komunistické Haló noviny. A to je opravdu smutná vizitka pro demokracii v naší zemi, mají-li být jediné komunistické noviny nositeli její svobody," pokračuje ve svém prvním příspěvku na vysvětlenou.

Na facebookovém profilu Paroubek také informuje, co ještě jeho web do řádného spuštění čeká. Samozřejmě se bude „testovat celý redakční systém a funkčnost webu". Zapomenuto nebude ani na řádné zabezpečení, zdůrazňuje v souvislosti s hackerským útokem na jeho dómenu, který ParlamentníListy.cz zaznamenaly jako první.

Související:


Paroubek na svém profilu představil náhled grafické podoby a základního rozložení projektu Vaševěc.cz a zároveň otevřeně vyzval k posílání připomínek.

"Budu rád za Vaše názory a připomínky! Stejně tak už mám několik textů od Vás, autorů-blogerů, které hodláme zveřejnit. Rovněž Vás zde budu pravidelně informovat o průběhu a přesném termínu spuštění portálu," zodpověděl zároveň otázku, kdo bude psát na jeho stránky.

"Je to tak, že to je jen začátek. Takový provoz na zkušenou. Články ode mne a dalších autorů budou následovat. Počítám, že tak 5. nebo 6. by už mělo všechno fungovat. A čtenáři buidou moci přicházet se svými příspěvky a především diskutovat," řekl ke zkušebnímu zahájení projektu pro ParlamentníListy.cz poslanec za Ústecko, který má v politice stále obrovský vliv.

Související:


Náhled webu Vaševěc.cz


Čtěte také:

 


První příspěvek šéfredaktora Jiřího Paroubka

S pobavením jsem v minulých dnech vyslechl obavy řady českých komentátorů o legitimitu výsledku parlamentních voleb ve Venezuele. Chavezova opozice prý nemá rovný přístup do médií a ta státem kontrolovaná prý pracují jen pro Chaveze. Pozorný posluchač či čtenář logicky z těchto obav vyvodí, že ve Venezuele jsou alespoň nějaká opoziční média. Opozice ve Venezuele získala slušné parlamentní zastoupení.

A jak je to vlastně s médii u nás? Které z významných českých periodik je vlastně opoziční a kritické vůči vládě? Jsou to vlastně jen komunistické Haló noviny. A to je opravdu smutná vizitka pro demokracii v naší zemi, mají-li být jediné komunistické noviny nositeli její svobody.

Vzpomeňme si na dobu před květnovými sněmovními volbami. Nebylo české médium, které by o soc. dem. psalo alespoň částečně objektivně. Pokud o ní psalo, tak vždy v kontroverzní či negativní souvislosti. Jen těžko bylo možné pronikat blokádou zejména tištěných médií. A tak byla sociální demokracie nucena si již půl roku před volbami platit své každotýdenní stránky v novinách a vysvětlovat v nich záměry své politiky. Ostatně odboráři dnes, při svém souboji s asociální vládou, zažívají něco podobného. Pravicová média na ně prakticky unisono útočí a pokouší se vymývat veřejnosti mozky s argumenty, které vůči odborářům - petrolejníkům používal český měšťácký tisk již počátkem 20. století.

V každé západoevropské zemi vedle tištěných médií podporujících pravicové politické strany existují periodika podporující levici. V žádné zemi západní Evropy však v médiích není taková jednostrannost, jako je tomu u nás, kde si o pluralitě médií můžeme nechat zdát. A vlastně i v té tolik českými médii proklínané chavezovské Venezuele je zřejmě pluralita médií větší, nežli je tomu u nás. Proto jsem se s řadou přátel i lidí, které příliš neznám, pustil do projektu internetových novin. Vím, že to je jen malý příspěvek k názorové pluralitě českých médií, ale je to alespoň něco. Stránky v tomto periodiku mají otevřeny pro zveřejnění svých názorů všichni autoři, kteří se považují za středo-levicově, středově či levicově orientované. Všichni, kdo jsou více či méně kritičtí k politice současné vlády. Budeme toto periodikum, vzniklé a pracující s minimálními náklady, vytvářet za chodu. A pokud bude úspěšné, čtenářsky zajímavé a tedy čtené, můžeme dříve nebo později na takto vzniklé bázi vytvořit tištěný levostředový týdeník. Vždyť není normální, aby v České republice existovaly jen pravicové týdeníky. Nechápu, proč by také u nás nemohl být úspěšný časopis typu německého Die Zeit či francouzského Le Nouvelle Observateur. Úspěšný znamená být čtenářsky atraktivní a podnikatelsky efektivní. Proto (a nejen proto) již dnes „Vaše věc" bude usilovat o získání stále nových a nových čtenářů. Podpořte nás, s Vámi to dokážeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…