Moldan tvrdí, že jaderná energetika je drahá. Budoucnost ji nedává

04.10.2010 20:23

Z ekologie se v posledních letech stal výnosný byznys. Příkladem může být masivní šíření solární energetiky. Jenže senátor a ekologický expert Bedřich Moldan to tak nevnímá, myslí si, že naopak tyto alternativní zdroje energie spolu s větrnými elektrárnami budou v budoucnu naopak v boomu.

Moldan tvrdí, že jaderná energetika je drahá. Budoucnost ji nedává

„Nemyslím si, že by měla jaderná energetika před sebou nějakou zářnou budoucnost. Jsem přesvědčen o tom, že jedním z vážných problémů jaderné energie je vysoká cena a velké investiční náklady, neboť když se podíváme na obnovitelné zdroje, tak ty jsou tady drahé," uvedl Moldan v rozhovoru pro Rádio Česko. Naději do budoucna naopak dává slunečním a větrným elektrárnám.

Drobil chce totiž prosadit, aby byla jaderná technologie uznána za obnovitelný zdroj. To je ale podle Moldana liché uvažování a to právě z důvodu, jenž již zmínil, tedy že jaderná energie je drahá.

„Vláda si měla ohlídat ten boom fotovoltaických elektráren a ne dělat nějaké zásahy až nyní," podotkl dále Moldan. Podobné je to podle něj u větrné energie.

„Tyto obnovitené zdroje se v pěti letech uplatní do té míry, že budou levnější než jaderná energie," zmínil dále expert.  Fotovoltaická energie má dokonce podle něj velkou budoucnost. Nesouhlasí tak s nynějším ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem.

V TOP 09 se cítí lépe, než kdysi v ODS 

Senátor a ekologický expert Bedřich Moldan se znovu uchází o senátorský post a to za TOP 09. „Já jednoduše cítím, že tam pro ekologickou politiku je větší prostor, než jsem měl v ODS, na to je jednoduchá odpověď," uzavřel Moldan v rozhovoru pro Rádio Česko.

Ministr Drobil řekl již při svém nástupu do funkce, zmínil, že hodlá prosadit výrazné omezení nebo dokonce zrušení dotací na elektřinu ze slunečních elektráren. Podle Drobila jsou totiž pro Českou republiku málo efektivní. A proto nemohou nadále počítat se státní podporou z evropského Operačního programu Životní prostředí.

"Nebudeme podporovat jakékoli obnovitelné zdroje, budeme podporovat ty, které mají efekt. Tedy: biomasa, bioplynové stanice a v omezené míře geotermální," řekl Drobil, když představoval priority svého resortu.

Vláda už novelu schválila

Vláda nakonec 15. září schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která ukončí podporu pro solární elektrárny postavené na volných plochách. Úprava má podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka zmírnit zdražování elektřiny pro spotřebitele kvůli podpoře solárních zdrojů.

Omezení, které se týká solárních zdrojů připojených do sítě od března příštího roku, zabrání mimo jiné stavbám slunečních elektráren na zemědělské půdě.

Foto: rozhlas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…