Statistika nuda je? Napoví nová publikace

07.10.2010 12:15

Nakladatelství Portál v těchto dnech vydává titul zabývající se statistikou. Kniha by měla pomoci čtenářům proniknout do tajů této disciplíny a také poznat, že statistika může být atraktivním oborem přístupným každému.

Statistika nuda je? Napoví nová publikace

"Statistiku využívají vědci, ekonomové, státní úředníci, výrobci i obchodníci. Na podkladě statistiky se neustále o něčem rozhoduje a toto rozhodování ovlivňuje náš každodenní život - od léků přes testy výkonnosti, auta, oděvy až po potraviny. Přes všudypřítomnost statistických údajů ve skutečnosti však často nevíme, co si o nich vlastně máme myslet," uvádí v materiálech o publikaci vydavatel.

Statistika samotná má hluboké kořeny - první statistický počin, sčítání obyvatel, uskutečnili už staří Babyloňané, Egypťané a Číňané. Slovo statista původně označovalo člověka, který se zabýval záležitostmi státu. Pojem statistika se začal používat až v polovině 18. století a znamenal kvantitativní systém sloužící popisu státních záležitostí.


Knihu napsala Eileen Magnello, odbornice, která vyučuje statistiku na University College v Londýně. O významu statistiky pro dnešní dobu je naprosto přesvědčena: „Statistické informace mají velký vliv na životy lidí, ovlivňují rozhodování o vhodných lékařských postupech, o tom, které auto, který dům nebo který oděv si koupíme a kterou stranu budeme volit v příštích volbách. I v 21. století, jež je věkem informačních technologií, si naše porozumění statistice zachovává ten nejvyšší význam."

Kniha stojí také na ilustracích, fotokolážích a celkovém grafickém zpracování. Jeho autorem je známý knižní ilustrátor Borin Van Loon. Užitečnost knihy zhodnotil i přední český odborník v oboru, prof. Jan Hendl, který ve svém lektorském posudku knihu vřele doporučil českým čtenářům.


Statistika byla tedy jakousi formou „politické aritmetiky". Postupem doby se obor rozšířil i na jiné oblasti zájmu, začalo se pracovat s pojmem variabilita a díky Francisi Galtonovi, W. F. R. Weldonovi a Karlu Pearsonovi byly položeny základy statistické metodologie a moderní matematické statistiky.

Autorka Eileen Magnello ilustruje v knize kromě dějin statistiky také základní koncepce jednotlivých přístupů k organizování a sumarizaci dat, představuje hlavní osobnosti, které tuto vědu na pomezí sociologie a matematiky posunuly vpřed, a rozebírá hlavní přístupy jednotlivých škol. České vydání knihy je doplněno také praktickým anglicko-českým slovníčkem statistických termínů.

Čtěte také:

Foto: Portal.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…