Tajný záznam z uzavřeného jednání: Nečas o Kalouskovi

07.10.2010 19:48

OBSAHUJE ZVUKOVÝ ZÁZNAM Premiér Petr Nečas se ve středu sešel s jabloneckými komunálními politiky. Varoval je při té příležitosti hned třikrát před levicovou stranou s pravicovými mimikry. Na mysli měl svého koaličního partnera, TOP 09. „Kalouskova pravicová rétorika a skutečná levicová politika“ jsou slova, kterými premiér TOPku charakterizoval.

Tajný záznam z uzavřeného jednání: Nečas o Kalouskovi

Šéf ODS dorazil do Jablonce na pozvání místního předsedy oblastního sdružení Karla Dlouhého. Tradiční program návštěvy, tedy setkání se členy oblastní rady a krátká debata s občany na mítinku na Mírovém náměstí, vygradovala uzavřeným jednáním na radnici. Tam Petr Nečas diskutoval s kandidáty do komunálních voleb a zastupiteli obecních a městských zastupitelstev na Jablonecku.

Varování první: TOPka vám chce zvýšit daně

I když se probírala hlavně regionální témata, Nečas debaty využil k tomu, aby místní straníky varoval před svým koaličním partnerem. Účastník setkání musel z Nečasových slov nabýt dojmu, že nejlevicovější brzdou reforem z dílny ODS nejsou v médiích takto označované Věci veřejné, ale právě TOP 09.

„To, čemu musíme zabránit, a tady je třeba být maximálně otevřený, je skrytá snaha TOP 09 využít sjednocení těchto základů ke zvýšení odvodového zatížení OSVČ," varoval Nečas přítomné před topkou, když hovořil o potřebě zavedení jednotných inkasních míst pro živnostníky.

„TOP 09 ve skutečnosti nikdy nebyla strana, která hájila nízké daně. Způsob, jakým si například teď vynutili zvýšení přímých daní, což je ta povodňová stovka, to si přiznejme, byl pro nás akceptovatelný mimo jiné i proto, že nárůst těch škod, z těch srpnových povodní, byl výrazně vyšší, než jsme původně očekávali, tedy tři miliardy korun. Místopřísežně prohlašuji, že kdyby ty škody byly do tří miliard, nebo do čtyř miliard, tak ODS nikdy nepřistoupila na tu stovku. Celkové škody se nakonec vyšplhaly nad deset miliard. My jsme na to přistoupili pouze na rok, ale TOPce by vůbec nevadilo, kdyby to dále trvalo," uvedl Nečas s tím, že tato strana hledá cesty, kde všude se daně živnostníkům dají zvýšit. „Jeho" ODS prý v této oblasti čeká "velký střet".

Záznam 1

Varování druhé: Seškrtali o polovinu méně, než my

TOPka má prý také málo odvahy ke skutečným úsporám v sociální oblasti. Cestou zpřísnění vydávání sociálních dávek se podle Nečase vydala ODS již dávno, navíc sociálně-pracovní resort dokázal přímo pod jeho vedením uspořit nemalé peníze. „Nyní, nyní se dělají demonstrace, ve skutečnosti agitka ČSSD, kvůli deseti miliardám úspor. Jen rozpočtový škrt v roce 2008, který jsem připravil, byl 18 miliard. Tedy částka takřka dvakrát tak vysoká, než dnes dělají reformní bouráci z TOP 09, co si troufli jen na deset miliard," pokračoval šéf kabinetu.

Varování třetí: Nechtějí pružný trh práce

Premiér se však uvedeným prohlášením pouze dostával do bojové nálady. Další atak před závěrem diskuse u kulatého stolu schytal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Nečas zopakoval svou kritiku ve věci nedostatečného odhodlání TOPky pracovat na komplexní novele zákoníku práce, která by vedla k větší pružnosti pracovního trhu.

„Opět tu máme problém s naším koaličním partnerem, který přes rádoby pravicovou rétoriku ve skutečnosti žádné kroky vedoucí k pružnosti pracovního trhu nechce. Je to v takových detailech typu vyššího zdanění práce na dohodu. Přitom právě práce na dohodu je jedním z pilířů pružného trhu práce," uvedl Nečas.

Rétorika versus politika

TOPka podle Nečase zpochybňuje zvednutí limitu pro práci na dohodu ze 150 na 300 hodin, a pokud by k němu dojít mělo, chtějí Schwarzenbergovi lidé zavést odvod zdravotního pojištění z této částky (V současnosti výdělek z dohody o provedení práce není základem pro odvod zdravotního pojištění, pozn.red.). „Je to pravicová Kalouskova rétorika a levicová politika, s TOP 09 budeme mít ještě velké problémy," uzavřel svou filipiku Nečas.

Záznam 2

Místopředseda TOP 09 Kalousek se pro ParlamentníListy.cz ohradil vůči "záměru TOPky vynutit zvýšení daně kvůli povodním," jak o něm hovořil Nečas. "Pan premiér dobře ví, že původní podnět na snížení slevy na dani kvůli povodním vznesl on. Já opravdu necítím potřebu za každou cenu reagovat na jeho snahu s námi za každou cenu soutěžit. Věřím tomu, že pan Nečas dostane po volbách rozum," uvedl Kalousek s tím, že soupeřem TOPky není ODS, ale ČSSD a komunisté.

TOP 09 je v současnosti nejvážnějším konkurentem ODS v komunálních volbách. Strana navíc může na svých kandidátkách těžit ze spolupráce s pozitivně vnímaným hnutím Starostů, reprezentovaných především Petrem Gazdíkem ze Suché Lozi. TOP 09 je navíc nejen podnikatelskými kruhy vnímána jako podstatně pravicovější subjekt, než je Nečasova ODS. Pokud se také Nečasova vláda bude v budoucnu chlubit výraznými reformami vedoucími k úsporám státních peněz, musí tyto procesy proběhnout především v resortech práce a sociálních věcí a také zdravotnictví. Obě ministerstva ke smůle ODS vedou právě ministři za TOP 09.

Související:
Nečas neveří svým uším. Heger chce snad porušit koaliční dohodu
Nečas sto dnů premiérem. Není hvězdou, politologové v rozpacích
Heger by chtěl zvýšit zdravotní pojištění živnostníkům
Živnostníci odmítají nápad Hegera na vyšší zdravotní pojištění
Nulový intelekt a kreativita? Kníže ani Drábek nevěří vlastním uším
Sobotka (ČSSD): Promarněných sto dnů P. Nečase 
Nečasova vláda plní stachanovsky plány Bruselu na 104 procent 
Nesmíme mandát promrhat, říká premiér Nečas 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…