Sociologové: Tak masivní kampaň jsme nezažili od roku 1946

15.10.2010 9:05

Monstrózní volební kampaň probíhající před sněmovními i komunálními volbami prý neovlivní voličskou účast během nadcházejícího víkendu. Tvrdí to sociologové oslovení ParlamentnímiListy.cz. Otázkou však prý je, zda českému voliči zůstane nadšení pro změny v politice jako před sněmovními volbami v květnu.

Sociologové: Tak masivní kampaň jsme nezažili od roku 1946

Volební kampaň probíhá v podstatě nepřetržitě už déle než rok. Politologové se shodují, že v polistopadové historii neproběhlo dosud nic, co by se soubojem politických stran v supervolebním roce 2010 sneslo srovnání co do rozsahu i agresivity, s jakou byla kampaň vedena. Něco podobného se prý na českém území odehrálo pouze před parlamentními volbami v roce 1946, které nakonec vyhráli komunisté.

Pro Prahu stejná čísla jako minule

I přesto prý záplava politických materiálů v ulicích českých měst a obcí asi neovlivní volební účast, shodují se oslovení sociologové. „Podle nedávno dokončeného průzkumu veřejného mínění nám vyšlo, že by volební účast v Praze měla být okolo 42 procent. To je přibližně stejné číslo jako v roce 2006. Z regionů bohužel zatím data nemáme," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Herzmann ze společnosti Factum Invenio.

Předimenzovaná kampaň prý neovlivnila ani účast ve volbách do Poslanecké sněmovny. „A už tehdy běžela skoro rok. I já osobně bych proto nečekal nějaký vliv na voličskou účast," dodal sociolog.

Vydrží voličům vůle měnit politiku?

Velkou neznámou je volební účast během nadcházejícího víkendu i pro Jana Hartla z agentury STEM. "Nemáme k tomu čísla, a odhadovat si netroufnu. Nicméně pro nás bude nesmírně zajímavé sledovat, zda ten ohromný vzestup politické aktivity občanů, respektive jejich vůle něco změnit volbou, bude pokračovat i v rámci komunálek a senátních voleb, či zda budou tyto v pořadí druhé volby vnímat jako záležitost nižší kategorie, podobně jako berou volby do europarlamentu," uvedl Hartl.

Volební kampaň před komunálními volbami 2010 připomíná výrazně tu, která předcházela volbám do Poslanecké sněmovny. Politické strany, proklamující počátkem června nutnost šetřit po vyčerpávající, téměř rok trvající kampani, předvedly pravý opak. Výjimkou je pouze Sobotkova ČSSD, která už nezopakovala to, čemu zejména občané Ústí nad Labem říkali „oranžový nálet".

Reklamním agenturám kampaň pomohla

Ostatní strany ale v předvolební propagaci nepolevily, ba naopak. Například v Praze, o kterou bude podle všeho soutěžit především TOP 09 s ODS, zdobí lídři obou partají většinu plakátovacích ploch. Obchodníci z reklamních agentur to přijímají s povděkem, jejich firmy kampaň zachránila před dopadem krize.

„V tomto roce spíš inzerce komerčních klientů o něco málo klesla, avšak díky dvěma volebním kampaním je celkové procento útrat u nás o něco vyšší než loni," řekl ParlamentnímListům.cz zástupce jednoho z provozovatelů sítě billboardů, který se na kampaních stran podílí asi 15 procenty.

V říjnu 2006 byla celková účast ve volbách do zastupitelstev měst a obcí 46,3 procent. V Praze přišlo k volbám do zastupitelstva hlavního města a městských částí 42,17 procenta voličů.

Související:
Strany chtějí limity, poslední rok je stál přes miliardu
Křížek není kroužek, varuje Lebeda
Kroužkování může vést ke zvolení dalších Jančíků, varuje politolog
Voličská revoluce trestala všechny parlamentní strany, míní Lebeda
Průzkum: Komunální volby okopírují sněmovní. Odborník pochybuje

V komunálních volbách kroužkování smršť nezpůsobí

Strany by rády omezily kroužkování. Je to však sebevražda

Hitem se stalo kroužkování: Marek Benda ano, Petr Benda ne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…