Kníže: Proti nejmocnějšímu muži jižních Čech nevyhrajeme

16.10.2010 18:34

Boj o senátorské křeslo v Českém Krumlově podle Karla Schwarzenberga TOP 09 nevyhraje. Mandát zde totiž obhajuje Tomáš Jirsa z ODS, za nimž stojí „kníže z Hluboké", muž s mafiánskou pověstí.

Kníže: Proti nejmocnějšímu muži jižních Čech nevyhrajeme

Případná porážka českokrumlovského kandidáta TOP 09 do Senátu může být pro předsedu strany Karla Schwarzenberga dvojnásob bolestná.

Jednak zdejší konzervativec Zdeněk Troup podle dosavadních počtů nedostal tolik hlasů, aby mohl pomýšlet na druhé kolo voleb. A zadruhé: procentům v tuto chvíli vládne kandidát ODS Tomáš Jirsa, který je spojen s takřečeným „knížetem z Hluboké" Pavlem Dlouhým (ODS), jemuž Schwarzenberg nemůže přijít na jméno.

„Předpokládal jsem, že to tam vyhraje. Je úspěšný starosta a má podporu nejmocnějšího muže jižních Čech," řekl šéf topky serveru ParlameníListy.cz ve chvíli, kdy druhý nejúspěšnější kandidát Vladimír Špidla (ČSSD) ztrácel na obhájce zdejšího mandátu Jirsu přes deset procent.

Podle zkazek místostarosta Hluboké nad Vltavou Dlouhý řídí ze svého sídla jihočeskou politiku i byznys, přičemž jeho vliv zdaleka nekončí za hranicemi volebního obvodu. Do médií o tom ovšem nechce nikdo z místních otevřeně mluvit - chce-li se jako politik v jižních Čechách chytit.

Topolánek: Je to kmotr

Bývalý šéf občanských demokratů Mirek Topolánek dokonce před časem označil Dlouhého za kmotra. Ten se ale svému expředsedovi přes média vysmál s tím, že známý film z mafiánského prostředí - Kmotr - nikdy neviděl.

„Jirsy si cením, on v tom městě něco dokázal. Že je to kandidát jiné strany? Kvůli tomu mu nemohu upírat jeho zásluhy," sklonil Schwarzenberg poklonu Jirsovi, který na Hluboké starostuje. Podle spekulací médií ovšem pouze formálně, jelikož za nitky údajně tahá Dlouhý.

Ačkoli byl kníže v rozhovoru s redakcí k Jirsovi a Dlouhému gentlemansky shovívavý, je podle zdrojů serveru ParlamentníListy.cz svou averzí vůči svým jihočeským sousedům z ODS mezi topkaři proslulý.

Schwarzenberg v minulosti neúspěšně nárokoval navrácení Hluboké v restituci jakožto rodového majetku. Nyní na něm hospodaří Dlouhý s Jirsou.

"Rád bych se jednou seznámil s vaším jihočeským členem Pavlem Dlouhým. Chci se ho zeptat, jak dokázal v jižních Čechách za dvacet let nashromáždit majetek, který naše rodina budovala tři sta let," zeptal se podle Hospodářských novin předseda TOP 09 šéfa občanských demokratů Petra Nečase na jednom z povolebních vyjednávání.

Komunální a senátní volby skončily ve 14:00, začalo sčítání výsledků. Průběžná data ze sčítání voleb do Senátu nabízíme ZDE

Související:
Kníže: Bude to o prsa? Podle toho o jaká, vtipkuje
Malostranská beseda ožila. Dorazila hvězda. Pije se pivo
Více FOTOGRAFIÍ ZDE
Kalousek odvolil s maminkou a skončil v komunální politice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…