Karlovarští rebelové vymetli magistrát. Dohodnou se spolu?

17.10.2010 18:07

Ať dopadnou povolební jednání jakkoliv, karlovarská opozice, za níž stály místo kmotrů čtyři roky úmorné práce, se dočkala neuvěřitelného výsledku. I když mnozí občané doufali, že kvůli skandálům budou politici velké magistrátní koalice ODS a ČSSD oslabeni, jen málokdo by si troufl vsadit na vítězství Karlovarské občanské alternativy.

Karlovarští rebelové vymetli magistrát. Dohodnou se spolu?

Spíše se čekalo, že různé opoziční subjekty dají dohromady potřebnou většinu. Ze hry však vypadla řada z nich, ambiciózní a v krajských volbách velmi úspěšní Doktoři, Zelení bez zkompromitovaných tváří, Věci veřejné, zmítající se celý rok v konfliktech, Nestraníci s bývalým straníkem Keřkou, či teprve na startu stojící Victoria.cz.

Nakonec ale nejvíce bodovali matadoři, kteří se opoziční práci věnovali důsledně a se sebezničujícím nasazením. Vítězná KOA navíc vsadila na podporu celostátně známých tváří, např. Jiřího Suchého.

Velká koalice v roli outsidera

V minulých volbách suverénní ODS a ČSSD sebrali opozičníci více než 30% hlasů
a vypoklonkovali je tak na úroveň outsidera, který si rozhodně nemůže diktovat podmínky.

Ale ani vítězná Karlovarská občanská alternativa (17,34%) nemá k dispozici tolik mandátů, aby mohla rozhodovat. Z celkového počtu 38 zastupitelů, kteří statutární město řídí, jich má pouze osm. Rozhodující většinu může získat jen spojením s Alternativou (10,98%) , Hnutím O co jim jde? (7,27%) a TOP 09 (9.36%). Tato strana mimochodem uspěla podstatně méně, než se čekalo, mnozí dokonce očekávali podobně jako v Praze její vítězství.

Možné je i nemožné

Ve hře jsou však i jiné různé varianty koalic a nezbývá než čekat, jak nakonec vše dopadne. O Karlových Varech platí, že je zde možné i nemožné. Jak nám řekl lídr vítězné KOA Petr Kulhánek, nyní je čekají složitá jednání, která povede s opozičními stranami jako adept na primátora, ale jejich podobu prý ještě nedovede předpovědět.

Na náš dotaz, zda ještě připadá v úvahu velká koalice ODS, ČSSD a jiného dalšího subjektu s podporou KSČM, optimisticky reagoval: „To rozhodně nehrozí".

Kulhánka každopádně čeká velmi těžký úkol, protože v opozici nejsou poslušní straníci, ochotni udělat, co jim nařídí sekretariáty, ale řada velmi zajímavých osobností, v čele
s nesmiřitelným kritikem Jiřím Kotkem z Alternativy, který má pověst rebela a není ochoten přistupovat na kompromisy. Každopádně si však za poslední čtyři roky získal díky své odvaze ohromný respekt.

Pokud se pestré vítězné opozici podaří najít společnou řeč, Karlovy Vary mají šanci na obrodu. Mezi zastupiteli totiž nyní zasedne díky KOA část zdejší elity, mimo jiné renomovaný historik Stanislav Burachovič, archeolog Jiří Klsák nebo populární muzikant Ladislav Gerendáš.

Více:

Karlovy Vary: Do voleb jde i Lopata 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…