Nejlepší jsou Obama a Gasparovič, myslí si Češi. Sarkozymu nevěří

21.10.2010 15:45

Za nejpopulárnějšího zahraničního politika považují Češi amerického prezidenta Baracka Obamu. Naopak francouzskému prezidentu Nicolasi Sarkozymu nevěří.

Nejlepší jsou Obama a Gasparovič, myslí si Češi. Sarkozymu nevěří

České agentury zaměstnávají nejen výzkumy ohledně domácí politické situace, ale i ty jež se týkají zahraničí. Ten poslední, který provedla agentura STEM, se týká obliby zahraničních politiků.

Mezi těmi se na čele žebříčku stále drží americký prezident Barack Obama. Důvěřuje mu podle výzkumu 81 procent Čechů. Jako druhý vyšel z průzkumu nejlépe slovenský prezident Ivan Gasparovič a hned za ním německá kancléřka Angela Merkelová.

Medveděv a Sarkozy jsou na tom hůř

"Ve srovnání s loňským dubnem se zlepšilo zejména hodnocení ruského prezidenta D. Medveděva (o 12 procentních bodů) a francouzského prezidenta N. Sarkozyho (o 11 procentních vodů), polepšili si i ruský premiér V. Putin a papež Benedikt XVI.," píše STEM v doprovodné zprávě k výzkumu. Naopak opačné tendence zaznamenal třeba francouzský premiér Nicolas Sarkozy.

Levice pro Rusko

"Výzkum ukazuje, že v názorech na zahraniční státníky se občané liší v závislosti na tom, jaké jsou jejich stranické preference. Stoupenci levicových stran hodnotí příznivěji představitele Ruska," píše se ve zprávě k výzkumu. Naopak příznivci pravice podle ní hkladně hodnotí třeba italské či britské politiky.

Výzkum STEM realizoval ve dnech 1.-9. října 2010 mezi 1244 respondenty.


Více čtěte:

Nečas jako Obama? Ne, spíš jako Cameron

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…