Ze sněmovny do Senátu je to naštěstí z kopce, libuje si Škromach

24.10.2010 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Je půlnoc a tak jako každou sobotu vzbudíme jednoho politika. Tentokrát je tímto nešťastníkem Zdeněk Škromach. Bude doma, nebo oslavuje své vítězství v bitvě o Senát někde v nočním podniku? Stal se jedním z dvanácti nových senátorů, kteří zajistí ČSSD většinu v horní komoře parlamentu, takže by měl na oslavu nárok. Kupodivu bere telefon hned a hlas nemá ospalý ani naštvaný.

Ze sněmovny do Senátu je to naštěstí z kopce, libuje si Škromach



Dobrou půlnoc, pane senátore. Co právě děláte?

Sedím u počítače a jsem na Facebooku. To vás snad nepřekvapuje, vždyť o mně všichni říkají, že jsem nejfanatičtější uživatel Facebooku mezi politiky. Až dochatuju, tak se ještě budu připravovat na zítřejší, vlastně už na dnešní televizní diskuzi s paní Miroslavou Němcovou. Jsem v Praze, protože jet na otočku do Hodonína by se mi nevyplatilo.

Oslavoval jste nějak?

V pražském bytě s rodinou, která je tady se mnou. Ale nebyla to žádná velká oslava, dali jsme si trochu vína. Po pravdě řečeno, víno si do Prahy vozím od nás z domova, mám ho plnou lednici, nic jiného se tam nevejde. Pořádná oslava se všemi spolupracovníky a s lidmi, kteří mě v boji o Senát podporovali, bude doma.

Máte připravený dvoukolák na stěhování?

Myslíte ze Sněmovní dolů do Valdštejnské? Obejdu se bez dvoukoláku. Strčím si do kapsy flešku a sejdu to dolů. Ze Senátu do sněmovny by to bylo horší, je tam pěkný kopec a jak víte, jsem těžká váha.

Kdo vás ve sněmovně nahradí?

Paní Miroslava Strnadlová. Je to podnikatelka ze Zlína a zastupitelka města.

Stanete se předsedou Senátu?

To je předčasná otázka. Bude záležet na senátorském klubu. Dnes to není na pořadu dne.

Co se teď v politice po ovládnutí Senátu ČSSD změní?

Vládě nic neprojde bez jednání s ČSSD. Kromě Senátu máme i velmi dobré zastoupení v obcích a městech, což je velice důležité. Například Věci veřejné jsou jen ve vládě, jinak nemají žádnou sílu dole. To časem povede k jejich zániku. Také věřím, že se nám podaří prosadit přímou volbu prezidenta.

Čím si vysvětlujete volební úspěch?

Reformy, které začala pomalu realizovat trojkoalice, zasáhly citelně mnoho lidí. Vždyť to vidíte, demonstrace, hrozba stávek, nespokojenost. To samozřejmě vyústilo v naše vítězství. Například na Hodonínsku ČSSD nikdy v minulosti senátora neměla. Já jsem první.

Jaké máte politické cíle jako senátor?

Moje politické cíle se nijak nemění, ty jsou stejné. Ve velké politice chci přispět ke korigování drastických kroků Nečasovy vlády. V regionu, za který jsem byl zvolen, bych chtěl pomoci snižovat nezaměstnanost. Ta je tu vysoká. Čeká nás hodně práce.

Související:

ČSSD získala "12 statečných" a ovládne Senát
ČSSD splnila plán: Má 12 senátorů. Škromach by mohl být šéf
POLITOLOGOVÉ:
Levicový Senát? Proč ne, míní politologové


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…