Téměř polovina domácností splácí, ukázal výzkum STEM

02.11.2010 17:11

Některou z forem úvěru, leasingu nebo půjčky splácí téměř polovina domácností. Ukázal to říjnový výzkum STEM, který mapoval finanční situaci a životní úroveň českých domácností.

Téměř polovina domácností splácí, ukázal výzkum STEM

Společnost STEM se ve svém říjnovém výzkumu zaměřila na finanční situaci a životní úroveň českých domácností, včetně jejich zatížení půjčkami a úvěry. Z jeho výsledků plyne, že některou z forem úvěru, leasingu nebo půjčky splácí 46 procent domácností. Průzkum se uskutečnil ve dnech 1. až 9. října 2010 na reprezentativním souboru 1244 respondentů.

Provedené šetření ukázalo, že úvěry sloužící k rozsáhlejším investicím, jako jsou hypotéky a finanční leasing, využívají především dobře finančně zajištěné domácnosti. Naopak lidé z domácností hůře situovaných uzavírají častěji spotřebitelské úvěry nebo si berou půjčky, které slouží hlavně ke splácení běžných potřeb nebo vybavení domácností.

Celou zprávu si můžete stáhnout ZDE

Více úvěrů si berou početnější domácnosti

Nejrozšířenější jsou u nás spotřebitelské úvěry a peněžní půjčky. Každá z těchto forem se týká asi pětiny českých domácností. Přibližně každá sedmá domácnost splácí hypoteční úvěr a každá devátá finanční leasing. Více úvěrů si berou domácnosti vícečlenné, tudíž zpravidla finančně silnější. Mezi „špatně finančně zajištěnými" domácnostmi je pětina těch, které mají splácet více úvěrů.

Rodiny respondentů s maturitou a zvláště s vysokoškolským vzděláním využívají ty formy úvěrů, které slouží typicky k pokrytí náročnějších investic, především domů či bytů. Naopak u lidí se základním vzděláním se nejčastěji setkáváme s peněžními půjčkami (26 %), u vyučených se spotřebitelskými úvěry (26 %), jimiž jsou hrazeny zpravidla méně náročnější investice, jako je vybavení domácností a dovolené.

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM

K věci:

Výzkum STEM: Škrty vlády nevnímají lidé nevnímají moc dobře 

STEM: Omezení výdajů lidé podporují. Ztráta jistot jim ale vadí 

STEM: Čtvrtina lidí neví, na co jsou poplatky 

Foto: stem.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…