Vedení ČSSD rozhodlo. Šéfa bude volit sjezd

06.11.2010 14:37

AKTUALIZOVÁNO ČSSD na sobotním jednání širšího vedení kromě dalšího směřování své politiky řešilo také přímou volbu šéfa strany, kterou by rádi oba hlavní kandidáti na předsedu - Bohuslav Sobotka i Michal Hašek. Nakonec ale návrh neuspěl.

Vedení ČSSD rozhodlo. Šéfa bude volit sjezd

Oba možní příští předsedové chtěli přímou volbu iniciovat už v lednu nebo v únoru - to aby si na březnový sjezd strany ponechali zadní vrátka. Připouštěli totiž, že se přímá volba uvnitř partaje nemusí setkat s úspěchem. A nakonec se jejich obavy vyplnily.

Odpůrci přímé volby argumentovali tím, že by byla zbytečně drahá a náročná. Dostavit se osobně na některý z volebních okresních sekretariátů by totiž musela nadpoloviční většina straníků, tedy víc než čtrnáct tisíc lidí. A to dokonce opakovaně, jelikož volba měla být dvoukolová.

Škoda, že přímá volba nebude

Strana se ovšem rozhodla pro volbu sjezdem, popřela tak svou modernizaci, jakou opakovaně dokládala přímou volbou, a riskuje, že by se mohlo začít hovořit o různých tajných známostech některých kandidátů a o pochybných tlacích na určité složení vedení.

Přímá volba šéfa neprošla těsně. "Pro bylo 57 hlasů, proti 47 a 13 se zdrželo," řekl Právu místopředseda strany Milan Urban. Jejím největším odpůrcem byl Lubomír Zaorálek.

"Mrzí mne, že nedostane šanci členská základna," povzdychl si na tiskové konferenci Hašek.

Na levé noze zůstáváme

Mezi hlavními kandidáty na předsedu Haškem a Sobotkou vypukl spor. Hašek prezentoval svou verzi modernizace strany a Sobotka ji úplně ztrhal. Hašek se prý snaží zavděčit vládě a chce posunout ČSSD doprava.

"Ostře jsem to odmítl a jasně deklaroval, že na levé noze zůstáváme pevně stát, pravou se posouváme více do středu a oslovujeme vedle našich tradičních voličů, kteří tvoří jádro podpory ČSSD ve společnosti, také středové voliče," reagoval na Sobotku Hašek.

Sobotka versus Hašek. Plus Zaorálek? Paroubek?

Svou kandidaturu do vedení strany kromě Haška a Sobotky oznámil i senátor Vladimír Dryml. Zájem nevyloučil zatím ani Zaorálek a neví se, jak se zachová expremiér Jiří Paroubek nebo znovuzvolený starosta Brna Roman Onderka.

Sobotka i Hašek mají ovšem silnou základnu podporovatelů. Za Haškem stojí téměř všichni hejtmani, za Sobotkou David Rath, Richard Dolejš nebo Alena Gajdůšková. Mezi oběma politiky se proto čeká největší boj.

Čtěte:

I ČSSD má kmotry, naznačuje Dimun. Jen jim říká "baroni"

ČSSD dnes rozhodne, zda předsedu zvolí přímo

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …