Rozum se na ministerstvo navrátil, chválil Klaus Drobila

09.11.2010 12:13

Prezident Václav Klaus se s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem shodl na tom, že pozice České republiky na nadcházející klimatologické konferenci v Mexiku je jasná: Česko nebude v žádném případě aktivní hráčem. Klaus je ale zastáncem toho, že se má o ochranu životního prostředí aktivně bojovat, ale boji s klimatem říká jak on, tak Drobil prý velké ne.

Rozum se na ministerstvo navrátil, chválil Klaus Drobila

Prezident Václav Klaus dnes dopoledne navštívil ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) v jeho úřadě. Návštěva hlavy státu na ministerstvu je přitom brána jako výjimečná záležitost, neboť Klaus si vybral resort, k jehož práci měl v minulosti velké výhrady.

„Tato návštěva je historická, Já jsem v této budově nebyl asi 14 let, což signalizuje to, proč jsem tady tak dlouho nebyl," začal vtipnou poznámkou Klaus, který měl ostré střety především s někdejším ministrem a šéfem zelených Martinem Bursíkem. Poté Klaus stručně srhnul, co si s Drobilem řekli při jeho první audienci na Pražském hradě před několika měsíci. Tehdy hovořili například o aktualizaci energetické koncepce státu, o financování projektů z peněz MŽP a o chystaných změnách ve Státním fondu životního prostředí. Ostré střety měl především s někdejším ministrem a šéfem zelených Martinem Bursíkem.

Dnes podle Drobila hovořili oba politici zejména o debyrokratizaci legislativy, otázkách Národního parku Šumava i o pozici, s níž pojede Česká republika na enviromentální konferenci do mexického Cancúnu. Proto si dnes také vyjasnili stanoviska, která obklopují problematiku oteplování Země, či chránění životního prostředí.

„To rozumné chránění životního prostředí ale nesmí být fundamentalistické, jaké tady kdysi vládlo. Dá se říci, že teď se rozum na toto ministerstvo navrátil," poznamenal k tomu prezident.

V Mexiku nebudeme aktivním hráčem, shodl se Klaus s Drobilem

Nadcházející mezinárodní konference v Mexiku je věnována boji s klimatem. „Velmi rád bych ale k tomu zdůraznil: pokusme se odlišovat dvě základní věci. Jedna je ochrana životního prostředí, tomu já říkám velké ano, a druhá věc je boj s klimatem. Na to říkám rozhodné ne. Nebojujme s větrnými mlýny," podotkl dále Klaus.

Podle něj se všechny státy světa snaží stále směřovat do jedné linie, kde všichni bojují s CO2. Klaus ale prý prosí veřejnost, aby Česko umělo tyto věci rozlišovat.

„Naše stanovisko je, že nebude Česká republika aktivistickým hráčem na poli ochrany klimatu," zmínil k tomu Drobil. Potvrdil, že ČR nebude prosazovat navýšení evropského závazku snižování emisí oxidu uhličitého, naopak chce, aby byly analyzovány dopady boje proti klimatickým změnám na hospodářství.Vysvětlil, že Česko bude sice plnit podmínky EU ke snižování emisí, ale je také důležité, jak se k této otázce postaví i jiné státy světa, jako je Čína a USA. „Emise neznají hranice. K žádné změně nedojde, pokud nebudou na této problematice spolupracovat všechny země," dodal Klaus.

Nakonec prezident krátce poodotkl, že souhlasí s návrhem Drobila v tom, že je zapotřebí resortu ubrat zbytečné zaměstnance. „Z mé strany tato podpora existuje," dodal Klaus. Nakonec doplnil, že že se chystá pokračovat v audiencích i dalších ministrů na Hradě, či v jejich úřadech. 

Klaus při návštěvě dostal rododendron pro svou manželku Livii a velký atlas krajiny ČR.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …