Válka mezi Nečasem a Kalouskem. Místo granátů tiskové zprávy

12.11.2010 17:09

AKTUALIZOVÁNO Ministr financí Miroslav Kalousek popřel, že by intervence premiéra Petra Nečase vedla k odstavení Martina Bartáka, jmenovaný úředník údajně odešel na neplacenou dovolenou z vlastní vůle. Premiér se proti Kalouskovým slovům obratem ohradil. A proti premiérově ohrazení se následně ohradil Kalousek s tím, že nenechá předsedu vlády hazardovat se svou důstojností. Obě tiskové zprávy redakce přikládá.

Válka mezi Nečasem a Kalouskem. Místo granátů tiskové zprávy

V prohlášení, které médiím rozeslal vládní tiskový odbor, premiér Nečas podrobně popisuje svou verzi celé události.

„Pan ministr patrně trpí výpadky paměti. Dokládá to snadno dokumentovatelný sled událostí," píše doslova. S Kalouskem se prý o Bartákově odstavení bavil v pátek kolem 11 hodiny.

"Jediné, co je pravda je, že za mnou přišel někdy po desáté hodině náměstek Barták a požádal mě, zda bych mu nedal neplacené volno. Já jsem mu vyhověl, takže už ho má. O žádných intervencích nic nevím, náměstek Barták se rozhodl sám," zněla Kalouskova odpolední slova, na která Nečas reagoval rozesláním své verze dnešního vývoje.

Já jsem ho odstavil a ne že ne

„V 11.15 jsem s ministrem financí hovořil telefonicky poprvé ohledně setrvání Martina Bartáka ve službě. Dal jsem jasně najevo, že nesouhlasím s rozhodnutím až po skončení vyšetřování. Doporučil jsem, aby do doby vyšetření celé kauzy zůstal Martin Barták na neplacené dovolené," uvedl Nečas a dodal, že o půl hodiny později Barták požádal o neplacené volno.

V závěru textu Nečas varoval před tím, aby „tento umělý spor měl zastřít vážnou podstatu celé kauzy".

Ozval se Kalousek

Zhruba hodinu po obdržení tiskové zprávy z úřadu vlády zaznamenala redakce ohrazení Miroslava Kalouska.

"Jsem přesvědčen, že nelze v jakémkoli zájmu hazardovat se ctí a důstojností kohokoli, nejenom bývalého místopředsedy vlády nominovaného ODS. Musím proto trvat na tom, že žádost o neplacené volno mi předložil pan náměstek Martin Barták z vlastního rozhodnutí, svobodně a bez jakékoli intervence mojí, či pana premiéra," uvedl ministr financí.

"Proč se pan předseda vlády snaží vzbudit dojem, že se nejednalo o svobodné a samostatné rozhodnutí pana náměstka Martina Bartáka, netuším," dodal.

Starý úplatek 

Bývalý velvyslanec Spojených států v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Martin Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. 

Cabanissova slova potvrdil jeho kolega Duncan Sellars, přímý účastník rozhovoru s Bartákem. Podle Martina Bartáka je to vykonstruovaná záležitost, píše MF Dnes. 


Prohlášení Petra Nečase: 

Důrazně se ohrazuji proti tvrzení ministra financí Miroslava Kalouska, že při naší dnešní telefonické komunikaci o Martinu Bartákovi „nepadlo ani slovo".

Pan ministr patrně trpí výpadky paměti. Dokládá to snadno dokumentovatelný sled událostí:

V 9.06 vydává Ministerstvo financí první vyjádření náměstka Martina Bartáka, kde jednoznačně odmítá nařčení zveřejněná v médiích.

V 10.05 vydala ČTK zprávu, v níž ministr Kalousek na kauzu reaguje: "Příslušná rozhodnutí pak učiním na základě výsledků jejich šetření."

V 11.15 jsem s ministrem financí hovořil telefonicky poprvé ohledně setrvání Martina Bartáka ve službě. Dal jsem jasně najevo, že nesouhlasím s rozhodnutím až po skončení vyšetřování. Doporučil jsem, aby do doby vyšetření celé kauzy zůstal Martin Barták na neplacené dovolené.

V 11.48 obdržel Odbor tiskový a styku s veřejností Úřadu vlády nové vyjádření Martina Bartáka o tom, že požádal ministra o neplacené volno. Následně pan ministr telefonicky na toto vyjádření upozornil tiskového mluvčího vlády.

Ve 12.02 mne ministr financí telefonicky informoval o vydání nového Bartákova vyjádření.

Tato fakta nemohou být předmětem sporu a pan ministr Kalousek je zkrátka nemůže popřít. Bylo by podivné, kdyby tento umělý spor měl zastřít vážnou podstatu celé kauzy.

Petr Nečas, předseda vlády


Reakce Miroslava Kalouska:

Jsem přesvědčen, že nelze v jakémkoli zájmu hazardovat se ctí a důstojností kohokoli, nejenom bývalého místopředsedy vlády nominovaného ODS. Musím proto trvat na tom, že žádost o neplacené volno mi předložil pan náměstek Martin Barták z vlastního rozhodnutí, svobodně a bez jakékoli intervence mojí, či pana premiéra. Upřímně řečeno, nedokážu si ani prakticky představit, jak by taková intervence mohla vypadat. V personálních otázkách je ministr zcela suverénní a žádný jiný člen vlády, ani premiér, do nich nemůže účinně intervenovat.

Poté, co jsem žádost pana náměstka Martina Bartáka schválil, jsem o jeho rozhodnutí informoval pana premiéra Petra Nečase a pana prvního místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga. Stejně tak jako všechna média byl informován i tiskový odbor Úřadu vlády. Proč se pan předseda vlády snaží vzbudit dojem, že se nejednalo o svobodné a samostatné rozhodnutí pana náměstka Martina Bartáka, netuším. To ví jen předseda vlády sám. Společně s panem premiérem se domnívám, že toto nedorozumění nemůže a nesmí zastřít vážnost celé kauzy, která musí být bezodkladně prošetřena. Do té doby se na mém stanovisku, které jsem prezentoval dnes ráno, nic nemění.

Miroslav Kalousek, ministr financí

Čtěte také:

Nepřesný Nečas. Kalousek: Barták si o volno řekl sám

Nečas by měl Bartáka okamžitě odvolat, vyzývá Sobotka z ČSSD

Bartáka mimo službu „postavil“ Nečas. Do doby, než se jeho případ vyšetří

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…