Bém pomalu odchází. Bitva o Karlův most ale zuřivě pokračuje

13.11.2010 14:15

I když pražský primátor Pavel Bém (ODS) slavnostně ukončil rekonstrukci Karlova mostu, rozhodně nekončí bitva úředníků a památkářů s pražským magistrátem ve věci pochybných oprav této významné památky. Do konce listopadu by měl Krajský úřad Plzeňského kraje vydat nové rozhodnutí v řízení, které vede s hlavním městem ohledně údajně zfušované rekonstrukce.

Bém pomalu odchází. Bitva o Karlův most ale zuřivě pokračuje

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Plzeňského kraje letos vyměřil Praze za znehodnocení Karlova mostu při jeho opravách pokutu ve výši 3,25 milionu korun. Proti tomuto verdiktu se ovšem hlavní město odvolalo, ministerstvo kultury rozhodnutí Plzeňského kraje zrušilo a vrátilo zpět k doplnění. Kraj se po tomto rozhodnutí snažil v létě složité kauzy zbavit, ale ministerstvo námitky Plzeňského kraje odmítlo.   

„V současné době jsme na základě požadavků účastníka řízení hlavního města Prahy nechali zpracovat nový znalecký posudek, ustanovili jsme soudního znalce, který se v této kauze ještě nikdy nevyjadřoval a ani nebyl do této kauzy nikdy zapojen. Poté, co naši krajští památkáři dostanou nový posudek, celou věc vyhodnotí a vydají nové rozhodnutí," řekla pro ParlamentníListy.cz Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Plzeňského kraje.

„Se znaleckým posudkem seznámíme také v zákonné lhůtě účastníka řízení a necháme mu v tomto procesním řízení určitý čas na vyjádření. Pak neprodleně vydáme rozhodnutí, předpokládáme, že by mělo být ke konci listopadu, pokud nenastanou nějaké komplikace," uvedla Svobodová.

Rozhodnutí bude do konce listopadu

„Jedná se o řízení podle správního řádu a památkového zákona, do kterého vlastně zasahují jenom oprávněné úřední osoby, tedy právník našeho odboru, já jako vedoucí odboru a vedoucí oddělení památkové péče. Jiné osoby nemohou do spisu kromě účastníka nahlížet ani s ním nemohou být nikterak do jeho ukončení seznámeny," řekla Svobodová. Podle jejích slov se úřad snaží dodržet všechny procesní náležitosti, které mu ministerstvo původně vytýkalo při prvním rozhodnutí ve věci.

Mezi největší prohřešky, zjištěné na opravě plzeňskými odborníky, patří nerespektování tradičních technik kamenického řemesla, poškozování kamenných bloků, nadměrná výměna původních kamenů, použití nevhodné malty, špatně provedené spárování nebo používání nevhodných moderních materiálů, jako je například trvale plastický tmel v dilatačních spárách," uvedla Jarošová. Experti kritizovali také skutečnost, že Praha povolila použití betonu jako podkladu pro metakrylátovou izolaci. Proti způsobu provedených oprav se vyslovil i Národní památkový ústav.

Zástupci pražského magistrátu považovali od samotného začátku uložení pokuty za absurdní záležitost a tvrdili, že jde o předvolební a politické rozhodnutí úředníků Plzeňského kraje, kteří platí příspěvky ČSSD.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…