Hotovo: V Praze bude vládnout ODS s ČSSD

16.11.2010 8:41

V Praze vznikla koalice ODS a ČSSD, strany kolem půl čtvrté ráno podepsaly koaliční smlouvu. Vítězná TOP 09 jde do opozice. Uvedl to server Lidovky.cz.

Hotovo: V Praze bude vládnout ODS s  ČSSD

Informaci Lidových novin pak pro ČTK potvrdil i člen vyjednávacího týmu ČSSD Karel Březina.

Původně byla na dnešek ohlášena další jednání obou stran s vítěznou TOP 09. Smlouva mezi ODS a ČSSD podle všeho garantuje křeslo primátora pro občanské demokraty. Jejím lídrem byl v podzimních volbách lékař Bohuslav Svoboda. TOP 09, která volby v Praze vyhrála, odchází do opozice.

SLEDUJEME TÉMA Pražská koalice

Svoboda v pondělí řekl, že pro občanské demokraty bude klíčové, která ze stran přijde s výhodnějšími podmínkami. Je přitom zjevné, že v případě koalice ODS a ČSSD občanští demokraté počítali s postem primátora.

Jenže i zástupci TOP 09 si ještě včera nechávali okénko pro jednání pootevřené. Zástupci pražské TOP 09 přitom s ODS spolu jednaly naposledy v minulém týdnu. Schůzka se nesla v klidnějším duchu, než předchozí jednání. I tak však dohoda obou pravicových stran byla méně reálná, než velká koalice ČSSD a ODS.

Laudát ještě včera dával šanci pravicové koalici

K výsledkům jednání pak v minulých dnech šéf pražské TOP 09 František Laudát tvrdil, že koalici TOP 09 a ODS dává šanci tak pět procent.  Včera odpoledne v rozhovoru pro Český rozhlas ale připustil, že pravicová koalice má ještě šanci na úspěch.

"Já teď bych zvednul šance pro jednání s ODS podstatně více, protože situace se změnila, neboť jsme ČSSD dali poměrně velkorysou nabídku a ODS musí teď zvážit, jak dál postupovat. Proto si myslím, že občanští demokraté mohou tu nabídku pro TOP 09 ještě zvážit, a nějaké zásadní stanovisko se od nich večer můžeme dozvědět," řekl Laudát včera vpodvečer v rozhovoru pro Studio Česko.  

Dienstbier: Nepodpořím koalici ČSSD a ODS v zastupitelstvu 

Lídr pražské ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který vedl jednání sociální demokracie do voleb, rezignoval na svoji funkci lídra ČSSD poté, co jeho strana začala se ODS vyjednávat a uvažovat o koalici s ODS. Teď v rozhovoru pro Českou televizi připustil, že nepodpoří tuto koalici ani ve stranických orgánech, ale ani na hlasování zastupitelstva. 

"O noční dohodě jsem nevěděl. Dozvěděl jsem se to až od vás novinářů. Takové řešení já nepodpořím ani na stranických orgánech a nemůžu pro něj souhlasit ani v zastupitelstvu města," uvedl Dienstbier s tím, že se navíc nebude zúčastňovat ani volby rady. "Takovou věc já nemůžu podporovat. ČSSD porušila sliby, které dala voličům. I způsob, jak k tomu došlo, považuji za podrazácký," zdůraznil Dienstbier.

"Je podivné, že pánové Březina a Hulinský (vyjednávači ČSSD) zdůrazňovali, že jde především o program. Přitom jsme se ani nepokusili vyjednat lepší podmínky s TOP 09. S lítostí musím uznat, že se nejednalo s oběma stranami, ale jen narychlo proběhlo jednání s jednou z nich," dodal Dienstbier.

Podle informací Lidových novin ještě není jasné, jak by konkrétně měla koaliční smlouva mezi ODS a ČSSD v Praze vypadat. Místa v jedenáctičlenné radě si hodlá ale ODS a ČSSD údajně rozdělit v poměru  pět ku pěti. Jak jsme již uvedli, primátorem by se stal Bohuslav Svoboda z ODS. Socialisté by naopak měli obsadit resort financí a dopravy, na kterou se počítá s jedním z jejich hlavních vyjednávačů Karlem Březinou.

Poslední místo v radě by měla mít TOP 09

V jedenáctičlenné radě prý podle LN hodlají ODS s ČSSD poslední místo radního nabídnout TOP 09. "Nebyli by součástí koalice, ale měli by tak možnost přístupu ke všem informacím a tím lepší pozici pro kontrolu," popsal pro Lidové noviny strategii jeden ze členů stran jednajících o koalici v Praze. Zda TOP 09 něco takového akceptuje, není jisté. Podle všeho ale TOP 09 s největší pravděpodobností post odmítne.

Kalousek: Je to kmotrovský kartel

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek totiž pro Lidové noviny s překvapením řekl, že jeho strana svého zástupce do rady nevyšle. "Pokud jsou vaše informace pravdivé, jen se potvrdí to, na čem byli dohodnutí před volbami. Nevznikne velká koalice, ale spojení, kterému pracovně říkáme 4K. Tedy Kmotrovská koalice korupčního kartelu. Je úplně absurdní, že by v takové radě mohl sedět jediný zástupce TOP 09. Budeme se zlepšení poměrů v Praze snažit z opozice," uvedl Kalousek.

Občanští demokraté by do rady mohli vyslat Alexandru Udženiju z Prahy 2, dosluhujícího starostu Letňan Ivana Kabického, končícího starostu Prahy 8 Josefa Noska a Radka Lohynského z Prahy 4. Za ČSSD by kromě Březiny mohl sedět v radě i bývalý šéf Mladých sociálních demokratů Petr Dolinek či bývalý místostarosta pro finance Antonín Weinert z Prahy 10.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…