V centru Prahy zacinkaly klíče a protest proti koalici oficiálně skončil

17.11.2010 16:44

AKTUALIZOVÁNO Demonstrace, která začala ve tři hodiny pískáním před pražským magistrátem a následně se přesunula na Václavské náměstí, proběhla v klidu a zúčastnilo se jí několik tisíc lidí.

V centru Prahy zacinkaly klíče a protest proti koalici oficiálně skončil

Protest naplánovaný na sociální síti Facebook v rámci Iniciativy Vyměňte politiky vyvrcholil od 16:00 pod sochou svatého Václava v centru Prahy. Na internetu svou účast přislíbily zhruba dva tisíce lidí, na Václavském náměstí se jich sešlo podle odhadů několik tisíc.

Píšťalky si stovka z nich přišla zahřát o hodinu dříve před pražský magistrát. Svou přítomností přišel shromážděné podpořit předseda pražské TOP 09 František Laudát, jehož strana ve volbách v Praze sice zvítězila, ale po dlouhém vyjednávání s koaličními partnery skončila nakonec v opozici.

Situaci na místě sledoval fotoreportér serveru ParlamentníListy.cz.


Průběžné zpravodajství

16:06 - Na Václavském náměstí se sešly krátce po 16. hodině asi dvě stovky lidí. Transparenty, které si někteří přinesli s sebou, nesou hesla jako "Takhle jsme nevolili" nebo "Praha jako taková je výsměchem tomuto datu". Organizátoři akce z iniciativy Vyměňte politiky občas uklidňují dav. Místy se ozývá symbolické cinkání klíči.

16:12 - Úvodní řeč k demonstrantům pronesl mluvčí iniciativy Jaroslav Kuchař. "Včera nám elita, která má být naším vzorem, plivla do tváře. Jsme svědky podvodů století v mezích zákona." Dále připomíná kauzu Opencard, schůzky politiků ve Žlutých lázních a exstarostu Prahy 5 Milana Jančíka (ODS).

16:22 - Po hudební vložce Tomáše Kluse, který patří jako jeden z mnoha známých osobností mezi podporovatele Vyměňte politiky, se ujal slova zástupce iniciativy David Seibert. Ten otevřeně zkritizoval verdikt Městského soudu, který v nedávné době zamítl stížnost Strany zelených a dalších stran, čímž říjnové volby v Praze posvětil. V tu chvíli začíná dav skandovat "Hanba" a "Praha není Palermo".

Krátce po půl páté domluvil poslední řečník, který oficiální část demonstrace zároveň ukončil. Za poslední půl hodinu se pod sochou sv. Václava sešlo asi dva tisíce pět set nespokojených. Ti se začínají rozcházet. Protest proti koalici ODS a ČSSD na pražském magistrátu oficiálně skončil. 



Více k demonstraci:


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…