Škromach obléká zbroj. Paroubka i Ratha má už plné zuby

22.11.2010 7:59

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach otevřeně promluvil. Éra Paroubka a Topolánka definitivně skončila, Paroubek ani Rath by tak neměli být ve vedení strany.

Škromach obléká zbroj. Paroubka i Ratha má už plné zuby

Místopředseda ČSSD a nový senátor Zdeněk Škromach vyráží do boje a začíná řinčet zbraněmi. Po dlouhém mlčení konečně na rovinu řekl, že nová ČSSD by neměla mít v čele Jiřího Paroubka ani Davida Ratha. Podle něj se partaj musí zaměřit na program a být umírněnější.

"Myslím si, že jak Jirka Paroubek, tak David Rath jsou taková ta radikálnější skupina. A já jsem zastánce spíš té umírněnější ČSSD, která si jde za programem. Navíc si myslím a ukázaly to teď podzimní volby, kdy jsem měl pocit, že jak Jirka Paroubek, tak David Rath hráli spíš tak trošku na neúspěch ČSSD, což by pro ně znamenalo posílení pozic. Nic takového se ale nestalo a svou roli v tom určitě sehrálo i to, že sociální demokracie změnila styl jednání a vystupování," řekl Škromach pro server Týden.cz.

Půjdu proti Paroubkovi i Rathovi

Sám tedy bude kandidovat na prvního místopředsedu strany, pokud by se o stejný post ucházely mediálně výrazné a často kontroverzní tváře Paroubka nebo Ratha. Rath již uvedl, že má několik nominací na funkci prvního místopředsedy. Není tajemstvím, že Rath podporuje na post šéfa strany Bohuslava Sobotku.

Škromach opakovaně pro ParlamentníListy.cz odmítl, koho by na šéfa strany podpořil. Zda úřadujícího šéfa Sobotku nebo jihomoravského hejtmana Michala Haška. Preferuje nicméně Haška. Podle něj Sobotka je prvním místopředsedou již dlouho a nijak výrazně se neprofiloval.

Slávek se dal dohromady, ale...

"Klíčová otázka proto je, jestli ten druhý v pořadí, což Slávek byl v podstatě od roku 2005, to dokáže zvládnout. A já mám v jeho v případě určitou pochybnost, protože v minulosti po odchodu Standy Grosse, kdy tu šanci měl, to nedokázal," sdělil Škromach s tím, že ale Sobotka nyní uspěl v podzimních volbách a "dal se trochu dohromady".

Podle populárního politika a bývalého odboráře Škromacha je éra Paroubka i Topolánka definitivně v nenávratnu. "V demokratické straně je určitě dobře, když na každou funkci je několik kandidátů, ale myslím si, že ta éra Jirky Paroubka a Mirka Topolánka skončila, což se ukázalo už v době, kdy Topolánka vystřídal Nečas. I když Jirkovi se to asi nelíbí a někde mi to dá možná pocítit...," dodal Škromach pro Týden.cz s tím, že názorový web VašeVěc.cz, který založil Paroubek, nečte.

Škromach se dosud takto otevřeně proti některým lidem ve straně nevyjádřil. Ještě nedávno o něm jeden z politiků ČSSD anonymně pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Zdeněk Škromach se od roku 1996 pohybuje ve vysoké politice. Byl loajální k Zemanovi, Špidlovi, Grossovi i Paroubkovi. On chce být s každým zadobře. Podle mého názoru nikoho výrazně nepodpoří. I když je pravda, že tentokrát je situace v ČSSD trochu jiná než v minulosti. Pravdou zůstává, že Zdeňkův vliv ve straně je veliký a i mezi lidmi je oblíbený," sdělil politik.

Nové vedení ČSSD se bude volit na sjezdu v březnu příštího roku. Přímá volba neprošla, volba vedení bude probíhat tradičně stranickými delegáty.

Související:

Když v "Liďáku" řinčí zbraně, Škromach zůstává v klidu
To Bárta neměl říkat. Óda na Haška naštvala Ratha i Paroubka
Hejtmanci, teď i hejtmanátoři. To nejde stíhat, volá ODS

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…