Nový šéf lidovců: Jsem zastuzený skinhead, přiznal před lety

22.11.2010 11:55

„Nezdráhám se označit sám sebe za zastuzeného skinheada,“ přiznal se před třemi lety ve svém blogu Pavel Bělobrádek, který je od soboty lídrem křesťanských demokratů. Texty kapely Orlík v něm rezonovaly zejména díky důrazům na národní hrdost, dobře také rozuměl frustraci hudebníků z toho, jak – nejspíš jemně a nedůsledně - české úřady přistupují k Romům.

Nový šéf lidovců: Jsem zastuzený skinhead, přiznal před lety

Za své tři roky staré názory ale sklidil novopečený předseda KDU-ČSL už den po svém zvolení na webu ostrou kritiku.

Jsi Čech, Čech, Čech, tak si toho važ. Jsi Čech, Čech, Čech, tak narovnat se snaž, vzpomíná Bělobrádek na písně svého mládí, které jej formovaly. Nezapomenutelné jsou pro něj skladby Faschos, Skinhead, Pivečko nebo Bílej jezdec, jak uvádí v článku Orlík oi! oi! aneb jak začínal Daniel Landa.

„Bylo to jednoduché, rychlé a úderné. Nemazali se s tím," vyznává své sympatie Bělobrádek s tím, že jedna z jeho přezdívek na gymnáziu zněla doslova Skin. Podle svých slov jím ale ve skutečnosti nebyl. Písně kapely Orlík ovšem nejen poslouchal, ale rád je i ostatním zazpíval a zahrál na kytaru.

Další rasista ve vedení KDU?

„Myslím, že pokud v textech Orlíku někdo nevidí ten xenofobní humus, má zřejmě problémy s porozuměním psanému textu," komentuje jeden ze čtenářů blogu Bělobrádkův článek a další čtenář Jiří Staněk k tomu dodává: „Zajímalo by mě, co si nový pan předseda s takhle mimořádně vyvinutým pozorovacím talentem odnesl třeba z četby Bible. Dá se pochopit, že mu Bílá liga připadala cool v osmnácti letech. Ale on ještě před třemi lety v tom viděl oprávněnou kritiku přístupu úřadů k romskému etniku?"

Jiný diskutující pak upozorňuje na to, že by Bělobrádek nebyl prvním lídrem lidovců, který si zbudoval kariéru mimo jiné i na prosazování tvrdého přístupu k Romům. „Vystěhování Romů do ghet a rasistické výroky přece vynesly do vysoké politiky i Jiřího Čunka!"

„Pokud na vás měl Orlík pozitivní vliv, tak potěš koště," děsí se diskutující s přezdívkou jimmy dixon a uvádí úryvek z písně Bílá liga: „Co to bylo za ránu, kdo nám to sem z palmy spad? Černý oči, černý tělo, to není můj kamarád."

Podle diskutujícího pod přezdívkou Paxa nejsou dřívější texty Daniela Landy a kapely Orlík ničím neškodným. „Nezpívá se v nich sice přímo: Vem kudlu a zapíchni cikána, ale taková Horst Wessel Lied taky nevelí přímo ke zplynování Židů," podotýká a připomíná, že dřív byli taky všichni „jen naštvaní", že Židé jsou bohatí. „Být hrdý na to, že jsem příslušník nějakého kolektivu, je trochu málo," uzavírá.

Na nebezpečí spojení křesťanské údernosti, po které dnes propadávající se politická strana tolik volá, s extrémismem tohoto druhu upozorňují na webu i další čtenáři, včetně sympatizantů KDU-ČSL.

Foto: autorka

Na snímku: Nový předseda lidovců na sjezdu KDU-ČSL, který si ho zvolil do svého čela

Více:

Nový šéf lidovců slibuje přísnost vůči adopci dětí homosexuály 
Mladá lidovecká krev: Spasí stranu jako kdysi Lux?
Šéfem lidovců je Bělobrádek. Řeznický synek si poradí s každou sviní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Duxová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…