Odbory mají podporu úřadů ke stávce: Někde zavřou, jinde pojedou poloprovoz

24.11.2010 14:26

Všechny odborové organizace prý podporují stávku, která se má uskutečnit 8. prosince. Stávkovat se bude celý den. Státní úřady budou uzavřeny prý všechny, zdravotnická zařízení a ústavy sociální péče pojedou podle režimu víkendového provozu. Zavřou i školy, muzea nebo knihovny.

Odbory mají podporu úřadů ke stávce: Někde zavřou, jinde pojedou poloprovoz

Tam, kde ale bude uzavřeno, a kde ne, bude prý záležet jen na zaměstnancích samotných. Například knihovny sice budou mít otevřeno, ale lidé v nich obslouženi nebudou. Vyplynulo to z dvoudenního celostátního sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů.

„Byli jsme pověřeni koordinací stávky, ta bude tak spadat jen pod nás. Dá se říci, že budeme mít všechno pod palcem. Vynasnažíme se, aby se stávka v co největší míře povedla," uvedl po skončení sněmu  šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Sněm ČMKOS podle něj vyzývá veřejnost, aby měla pochopení, protože vládní opatření se mohou týkat i jí. „Hrozí, že se některé služby mohou zhoršit," podotkl Zavadil.

Předsedkyně Odborových svazů knihoven Dana Menšíková upozornila, že příjmy jejich pracovníků se již nyní ocitly pod hladinou středních příjmů. Většina knihoven proto bude 8. 12. uzavřena. „Ne všechny knihovny zcela zavřou, a to z toho důvodu, že do nich proudí široká veřejnost. Některé knihovny zůstanou otevřené, abychom lidem poskytli informace, proč se v nich ten den nebude pracovat," vysvětlila Menšíková.

Stávku budou dotvářet i jednotlivé protesty

Místopředseda odborových svazů Václav Pícl připomněl, že stávku budou doprovázet jednotlivé protesty. „Demonstrace začne pět minut po dvanácté na Palachově náměstí v Praze," řekl Pícl. Odmítl vládní proklamaci, že je stávka nezákonná. „Stávka probíhá v mezích daných ústavou," zdůraznil Pícl.

Podle odborářů se policisté a hasiči, kteří mají dle zákona zakázáno stávkovat, připojí k protestu v Praze. Příslušníci, kteří budou tou dobou ve službě, budou údajně protestovat „jinou formou". Na 15. prosince pak chystají v Praze vlastní akci.

Podle Zavadila bude zapotřebí hlavně zajistit chod nemocničních a sociálních zařízení, kde se bude sloužit podle stejného klíče jako o víkendu.

Připojí se i průmyslový gigant. Jeho identita je v tajnosti

Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula zdůraznil, že lidé z podnikatelské sféry tuto stávku zcela podporují. „Mám zkušenosti s tím, jakým způsobem se zvyšují náklady. Vždycky ale přišel zaměstnavatel a vysvětlil, co se musí provést, ale to se nyní neděje," konstatoval. Jako důvod, proč se podnikatelé do stávky přidávají, uvedl hrozbu „zbourání celého mzdového systému".

„Mám signály i od lidí pracujících v podnikatelském sektoru, kteří hovoří o tom, že takový způsob řízení státu ještě nezažili. Slýchávám to o d lidí, od kterých bych to nikdy nečekal," poznamenal.

Také zveřejnil informaci, že v jednom velkém průmyslovém podniku již uvažují, že přímým přerušením práce podpoří stávku. Středula ale neřekl, o jaký podnik se jedná. „Stávka je varování vládě před dalšími kroky," pohrozil odborář.

„Vládě se zatím nepodařilo vhodit klín mezi tu podnikatelskou a nepodnikatelskou sféru," dodal pak Zavadil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…