Chudák. Cítí se bezradný, lituje starostu "milovník" Romů Čunek

27.11.2010 14:47

Podle bývalého starosty Vsetína a senátora Jiřího Čunka je postup bydžovského starosty jen logickým vyústěním tristní situace ve městě.

Chudák. Cítí se bezradný, lituje starostu "milovník" Romů Čunek

Jednání starosty Nového Bydžova Pavla Loudy (ODS), který se otevřeně staví proti Romům a dokonce proti nim sestavil petici i vydal ostré prohlášení, v němž mimo jiné píše, že "cikáni otravujou, kradou a znásilňují", pohoršilo mnohé osobnosti veřejného života, třeba sociologa Fedora Gála nebo novináře Patrika Bangu.

Bývalý vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), jehož osobu si velká část veřejnosti spojuje právě s bojem proti nepřizpůsobivým občanům, má ale jiný názor.

SLEDUJEME téma Romové v Bydžově 

Chytí se stát za nos?

Podle něho jsou Loudovy kroky jen výrazem bezmoci. "Ten člověk se cítí bezmocný a bezradný," uvedl Čunek pro Parlamentnílisty.cz s tím, že bydžovská samospráva svými kroky chce přimět stát, aby se "chytil za nos".

Čunek tak neodsoudil ani starostova silná slova na adresu problémových Romů. "Když se bude chovat slušně, budou obyvatelé Bydžova trpět, ale nám ostatním to bude jedno," uvedl posmutněle.

Starosta v koutě

Podle senátora je totiž právě šéf města ve velmi těžké situaci. "Starosta je zahnán do kouta a je na politicích, aby nepopulární a složité řešení uskutečnili. A to dělají neradi," konstatoval pro Parlamentnílisty.cz Čunek.

Pokud tak podle něho Louda a jiní svými kroky stát nevyburcují ke koncepčnímu jednání ve vztahu k problematice romské menšiny, situace se podle Čunka bude dále vyhrocovat.

Čunek v minulosti působil jako šéf KDU-ČSL i vsetínský starosta. I přesto, že vyhrál ve městě i letošní komunální volby, starostou se již znovu nestal.

Více čtěte:

Bydžov: Proti Romům v obuvi i pizzerii

Nový Bydžov zahajuje tažení proti Romům. Osobnosti se bouří

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…