Studenty čeká nový předmět. Budou se učit o dopravě

29.11.2010 9:37

Studenty od září ve školách zřejmě čeká novinka. Kromě matematiky, češtiny a podobných "klasických" předmětů se budou učit třeba i pravidla silničního provozu.

Studenty čeká nový předmět. Budou se učit o dopravě

Ministerstvo dopravy plánuje, že by se děti měly připravovat na řízení vozidel i provoz již ve škole. Do rozvrhů tak zřejmě přibude nový předmět - povinná dopravní výchova. Novinka by podle šéfa resortu školství Josefa Dobeše (VV) měla začít platit již v září. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Na ministerstvu dopravy návrh připravila speciální komise,  jež má na starosti zvýšení bezpečnosti na silnicích.

O dopravě už od první třídy

"Měl by to být povinný a samostatný předmět už od první třídy. Předmět by zabíral maximálně pár hodin v týdnu," sdělil deníku člen komise a předseda Asociace dopravních psychologů Alois Hudeček.

Nápad se líbí ale i dopravní policii, jejíž ředitel Leoš Tržil také ve speciální komisi působí. "Penzum znalostí, které žáci získají, by jim mělo v deváté třídě stačit k tomu, aby si zvládli udělat řidičský průkaz na malý motocykl," plánuje Tržil.

Nejdřív chodci, poté řidiči

V praxi by to návrh znamenalo, že děti by se učily nejprve zvládat roli chodců, posléze by se seznamovaly s dopravními značkami a učily se také rozeznávat situaci na křižovatkách, podobně jako je tomu v autoškole.

Konečné rozhodnutí bude na ministru školství Josefu Dobešovi. Ten s návrhem souhlasí. "Takový předmět je potřeba. Musíme už jen určit, zda bude povinný nebo volitelný," řekl ministr.

Více čtěte:

Dobeš počítá s 10 procenty maturitních propadlíků

Kvůli státním maturitám se podle Dobeše bude měnit zákon

Foto: Hans Štembera

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…