Ondřej Liška v sále zastupitelstva: Ústavní stížnost dáváme v pátek

30.11.2010 18:00

Do jednacího sálu pražského zastupitelstva byl vpuštěn předseda a bývalý poslanec Strany zelených Ondřej Liška. Ten ParlamentnímListům.cz řekl, že Strana zelených již v pátek podává k Ústavnímu soudu stížnost na průběh komunálních voleb v Praze.

Ondřej Liška v sále zastupitelstva: Ústavní stížnost dáváme v pátek

Nejen Strana zelených (SZ), ale i Věci veřejné kritizovaly rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, které těsně před volbami schválila ODS, jež měla tehdy ve městě většinu. Rozdělení je podle SZ výhodně pro větší strany.

Jenže Městský soud v Praze 11. listopadu potvrdil platnost komunálních voleb do zastupitelstva hlavního města. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové výsledky voleb tak platí. „Městský soud v Praze rozhodl o žalobě SZ, VV, SNK-ED a dalších navrhovatelů: Návrh na vyslovení neplatnosti voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy se zamítá," vysvětlila tehdy mluvčí soudu Martina Lhotáková. Šéf SZ Liška ale na to médiím sdělil, že strana se obrátí na Ústavní soud.

Podle SZ je totiž protiústavnost a účelovost manipulace s velikostí volebních obvodů nad slunce jasná. "Očekávám, že v nejbližších hodinách uzavře ODS a ČSSD velkou koalici, neboť si myslí, že už nehrozí opakování voleb. Mýlí se. Pražští voliči již pochopili, že kdyby ODS nezmanipulovala volby, velká koalice by nemohla vzniknout," dodal k tomu v polovině listopadu Liška.

Pokud zelení neuspějí se stížností ani u Ústavního soudu, podají pak prý vlastní stížnost komunisté.

Zaplatily za to Reedová a Kolínská

Na opatření, které prosadilo minulé zastupitelstvo ovládané ODS, doplatily menší strany v čele s Věcmi veřejnými a koalicí Strany zelených a SNK ED - ty se tak vůbec do zastupitelstva nedostaly. 

Na přepočet hlasů a rozdělení do obvodů doplatily nejvíce například Markéta Reedová (VV) a Petra Kolínská (SZ). Zatímco Martě Semelové (KSČM) ve třetím obvodu stačilo na zastupitelský post 4835 hlasů, Reedová ve stejném obvodu získala o více než 1200 hlasů více, ale kvůli výsledku celé strany neuspěla. Mandát nezískala ani v prvním obvodu Kolínská, i když jí voliči dali 5240 hlasů, tedy o 400 více než Semelové.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, Olga Böhmová

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…