Levicovým europoslancům se nelíbí HDP. Chtějí měřit lidské štěstí

03.12.2010 20:37

Evropský parlament je plný originálních, podnětných a neotřelých nápadů, které leckoho překvapí svou představivostí a kreativitou. Například někteří europoslanci se domnívají, že HDP je již zastaralý a nevhodný ukazatel pro 21. století.

Levicovým europoslancům se nelíbí HDP. Chtějí měřit lidské štěstí

Navrhují proto, aby se nově měřil pocit lidského štěstí obyvatel EU či jejich spokojenost se životním prostředím. ParlamentníListy.cz o tom informoval europoslanec ODS Ivo Strejček.

Rudí, růžoví i zelení komunisté všech zemí, spojte se

Konkrétně se jedná zprávu z vlastní iniciativy europoslance Nikolaose Chountise, který je členem řecké komunistické strany a evropské frakce Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice, v níž jsou i čeští europoslanci KSČM. Nápad se líbí i evropským socialistům a zeleným. Zprávu projednává výbor Evropského parlamentu pro hospodářství a měnu.

„Levicoví europoslanci se domnívají, že měřit HDP je již zastaralé, neboť nezobrazuje spokojenost občanů. Podle nich je nyní potřeba měřit kvalitu života a lidské štěstí. Zelení k tomu ještě přidávají, že je potřeba měřit i spokojenost s životním prostředím. Tvrdí, že HDP často roste na úkor životního prostředí, a proto je třeba měřit i tuto věc. Zastáncem toho je především německý zelený Sven Giegold," řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Strejček.

Muška jenom zlatá

„Když se jich někdo zeptá, jak to chtějí konkrétně měřit, tak to samozřejmě nevědí. Každý rozumný člověk vidí, že to je absolutní nesmysl. Štěstí, to je přece muška jenom zlatá, abych citoval jeden starý český film," směje se Strejček.

"Levicoví europoslanci chtějí budovat nové ideální ´sluneční státy´a nové utopie, ačkoli historie již několikrát ukázala, že takovéto socialistické utopistické experimenty nefungují. Ukazuje to jen na to, s jakými hloupostmi zastánci evropské unifikace přicházejí. Krachuje několik států eurozóny a oni si vymýšlí podobně jako evropští byrokraté další regulace a další hlouposti, aby dokázali, že vůbec k něčemu jsou," dodal Strejček.

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…