Mezeru po mizejících lékařích mají dílem zalátat sestry

04.12.2010 6:36

Odborníkům se nelíbí představa ministra zdravotnictví Hegera, že úkoly po odcházejících lékařích, se rozdělí mezi zbylé kolegy a jejich podřízené, kterým se zvýší pravomoci. Česká asociace sester tento krok vítá, informuje Týden.cz.

Mezeru po mizejících lékařích mají dílem zalátat sestry

Pacienti v nemocnicích určitě zbystřili pozornost, když ministr zdravotnictví Leoš Heger prohlásil, že se práce lékařů, kteří nemocnice opustí, rozdělí mezi ty, kteří zůstanou. Počítá dokonce s tím, že by sestry dostaly vyšší kompetence a odpovědnost. „Tlak ze strany doktorů by mohl plánované reformní kroky urychlit," nechal se slyšet Heger.

Je tedy možné, že sestry by vedly nejen administrativu, ale také se přímo podílely na samotných lékařských zákrocích. Proto by v budoucnu mohlo docházet k tomu, že sestra zašije ránu, zavede katetr či flexilu. „O zvýšení kompetencí se snažíme již léta, v praxi to stejně funguje tak, že s vědomím lékaře tyto úkony sestry provádějí," uvedla pro Týden.cz mluvčí České asociace sester Irena Kouřilová.

Letos se zvýšila úhradová vyhláška hradící sestrám nové výkony

Ani ona si však nemyslí, že odchod lékařů přinese nárůst povinností zdravotního personálu. „Na ministerstvu si musí uvědomit, že nejde všechno nahradit těmi, kteří zbudou. Takhle to nefunguje a ani nemůže," dodala Kouřilová. „Trend posilování kompetencí se projevuje několik let u nás i ve světě. Například v tomto roce se zvýšila úhradová vyhláška hradící sestrám nové výkony," upozornil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

To však je podle Kouřilové nedostatečný krok. „Pan ministr by neměl zapomínat, že nestačí jen něco povolit, musí existovat také právní rámec, co všechno sestra může vykonávat," připomněla Kouřilová. Kompetence sester se nyní upravují hlavně zákonem 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních a zákonem 385/2006 Sb. o zdravotnické dokumentaci.

Sestry zákon překračovat nechtějí, musí se změnit systém

A právě zde by muselo dojít ke změnám. „Dokud to nebude povoleno zákonně, nemůžeme nic dělat, nebudeme prostě překračovat zákon," řekla Kouřilová. Podle ní je tento plán pouze náhradním řešením, dlouhodobě se nic nezmění. Šance, že se podaří připravit novelu během začátku roku je mizivá. „Budeme o tom jednat i s asociací sester, ale o konkrétních datech mluvit nemohu," podotkl Sršeň.

K věci:

Heger k odchodům lékařů: Jejich platy dostanou ti, co zůstanou 

Zdravotnictví nemá peníze. VZP ale investuje stamiliony 

"Havlův" Pafko: Jen ať lékaři zabalí raneček a jdou do světa  

Foto: mzcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…